Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послания от вековете в Софийската градска художествена галерия

Фрагмент от картината „Мъглишкият манастир” на Иван Милев, 1925 г.
Снимка: СГХГ
Йерусалимският Храм е бил издигнат, за да напомня Скинията - Шатърът, който Мойсей, по повеление божие направил по време на Изхода и 40-годишното скитане на еврейския народ в пустинята, за да извършват евреите богослуженията си. Много християнски църкви имитират конструкцията на храма. Основните християнски съответствия при повечето от тях са две кули или камбанарии, издигнати от двете страни на входа, като върху централния купол се издига кръст, приеман като знак на Бог.
Достигат ли все още до нас посланията на тези символи? И какво ли подтиква един творец да обърне поглед към Храма? Да отдели място на платното, не за пейзаж или за родната къща, не за усмивката или тъжния поглед на своята необикновена любов, ...нито за човека, нито за природата...? А за ослепително белия зид на манастира или купола на самотна църква, потънал в мъглата на забравата. Защото Храмът е един от най-богатите символи на връзката на човека с бога.
Повече от 120 маслени платна, акварели и скулптури от различни поколения художници, посветени на църквите и манастирите, са представени в най-новата изложба на СГХГ. Те откровено разкриват отношението на своите автори към божията обител, опазила през вековете духа на българската идентичност и културни ценности. А дали все още Бог очаква човеците да почукат на неговата врата?! Може би някой ще намери отговорите сред тези творби.
Доближаването до християнската истина посредством художествените произведения, има един шанс в повече - да говори на разума и на чувствителността на хората. Може би това е и най-важната нейна мисия. Такива са очакванията и на Аделина Филева – куратор на изложбата и директор на Софийската градска художествена галерия. Тя ще бъде наш гост и ще ни разкаже повече за изложбата „Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите”, която се открива на 12 юли 2011 г., от 18.00 ч.
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна