Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за къщата като символ за спомена и спомена като част от нашата самоличност

„Аз съм българка, завършила колежа за пластични изкуства „Николай Райнов” в София. Сега живея и преподавам в университета в щата Кентъки. Тази година получих награда за моя идея от Фондацията за изявените жени в Кентъки” – това е цитат от биографията на художничката Нели Узунова, представя своя самостоятелна изложба в галерия „Аросита” до края на м. юли. За „Артефир” тя сподели: „Преди време си говорих с приятели, които ме изпращаха, обещаваха да се обадят, когато се прибера у дома. Започнах да си мисля къде точно е моят дом? От това тръгна тази серия под надслов „Паметта е къща”. 2-3 години работя над идеята. Работите се развиват, бяха графики, сега отидох към дигитални графики. Идеята е, че една къща е символ не само защото ние живеем в нея в настоящето, но може да бъде това психологическо място, в което сме израсли, което е пълно със спомени.
Моите графики са монотипни, защото обикновено правя по една графика, не правя серии. Тези графики са също като живописта, градят се всяка поотделно. Както всеки спомен е много колоритен с много усещания, така се старах всяка композиция да бъде изпълнена с много цветове и много нюанси.
Идването ми тук е търсене на връзка с мястото, където съм родена. Моят дом е България, от където съм тръгнала. От доста време търся къде да покажа работите си със своя визуален език. Точно тази идея наистина съвпада с чувствата, които имам към родната страна. Затова много се радвам, че в галерия „Аросита” успях да намеря тази възможност. Кентъки е моят нов дом. Там има възможности за изява на младите. Като преподавател имам постоянен контакт с тях. Аз имам една европейска, една българска основа, която ме представя в добра светлина в Кентъки.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна