Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дари, за да бъдеш дарен и благословен” - благотворителен карнавал в Никопол

Клуб на младите хора в Никопол е дал идеята за благотворителен карнавал под надслов „Дари, за да бъдеш дарен и благословен”. Той ще се проведе тази вечер и е за набиране на средства за изграждане на паметен знак на Филип Станиславов. Подробностите разказа в „Нашият ден” Николина Христова, местен координатор и секретар на читалище „Напредък 1871”, чийто младежки доброволчески център прегърна тази идея:
„От вчера започнаха празничните дни на град Никопол. Стартираха с една благотворителна изложба. Това е първата самостоятелна изложба на Боряна Павлова, учителка, читалищен член и общински съветник. Тя е много ценна за нашата общност, защото като млад човек по един красив и благороден начин се включи в дарителската кампания на нашия младежки доброволчески център, който изградихме  по проект „Активни граждански общности”. Всичко е с подкрепата на фондация „Америка за България”.
Младежкият доброволчески център беше изграден след провеждане на две публични граждански обсъждания през ноември и декември м.г. Тогава изплува един проблем, че в Никопол липсва младежка структура, която да обединява, обучава, организира и подпомага младежки инициативи и празници. Проведоха се и мотивационни обучения на 12 момчета и момичета, които се регистрираха като доброволци. Те вече стартираха доброволческа кампания за събиране на средства за паметник на Филип Станиславов - български епископ, написал в Никопол и отпечатал в Рим, преди 360 години, първата българска печатна книга „Абагар” на разбираем български език. Нашата доброволческа кампания е посветена и на 140 г. от създаването на никополското читалище, когато е създадена и библиотеката към него. Досега младите хора чрез дарения успяха да наберат близо 700 лв. и в библиотеката имаме 40 нови книги. Това е много радостно.
Довечера е благотворителният карнавал под същото мото. Той също е част от културната програма на празника на Никопол. С карнавала младите хора искат да привлекат вниманието на възрастните да даряват, защото даряването навреме се връща стократно.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна