Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес завършва обявената от ООН година на младите хора

Снимка: Архив

По изключително интересен и празничен начин днес ще бъде отбелязан Международният ден на младите хора в много градове на страната.
Днес завършва годината на младите хора у нас и по този повод чухме различни мнения в предаването „Нашият ден”:
Яничка Труева, директор в МОН: Министерството ще отбележи празнично този ден с много инициативи. Много неща се свършиха през тази Международна година на младежта, обявена с резолюция на ООН. Правителството реално постави младите хора на едно от първите места в своята политика. Тази година приехме национална стратегия за младежта 2010-2020 г., както и план за изпълнение на тази стратегия в рамките на 2011 г. Беше разработена нова национална програма с 4 подпрограми в по-дългосрочен план. Приета е за 5 г.
И сега за празника. Започва с младежка работилница. В 16 ч. в Борисовата градина около лятната сцена, каним всички млади хора, останали в София, да се запознаят с дейностите на различни младежки организации и да си изберат инициатива, в която биха се включили по-нататък.
Официалното откриване е в 18 ч. от министъра на образованието Сергей Игнатов. Ще отчетем два национални конкурса, проведени в рамките на тази година. На края ще има анимации, брейк, ще имаме рок банди и скаути от Варна, известни изпълнители и много други изненади.

Вера Кирилова
от Национален алианс за работа с доброволците в Пловдив сподели как ще протече празника там:
В Пловдив е топло и слънчево като за празник. Честитим празника на всички млади хора между 14 и 25 г., които са свързани с него, както и на всички, които се чувстват млади. Нашият алианс има 26 местни центрове в цялата страна и почти във всеки един от тях ще се случва нещо хубаво. В Пловдив хепънингът ще започне в 18 ч. в Цар Симеоновата градина. Не е с мащабите на София, но и ние сме подготвили много игри и забави. Имаме отбори, които ще се състезават.
Тази година сме насочили празника тематично - конкретно към превенции на ХИВ/СПИН. Мотото ни е „Играй безопасно”.
И във Варна се организират много интересни неща. Всеки, който иска, може да влезе в нашата страница в интернет и да разбере всичко. Нашите приятели от клуб "Капоейра" ще бъдат при нас и ще правят демонстрации с участие на всички желаещи, докато във Варна ще има хип-хоп състезание на открито, скейпърски демонстрации.
В момента в Садово стартира велопоход, за който до сега има записани около 50 човека. Всеки на местно ниво решава как да отбележи този ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна