Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на подземията на църквата “Света София”

“Аз продължавам да твърдя, че 90% от населението на София не знае какво има под църквата “Св. София” – разкрива в предаването “Артефир” ръководителят на разкопките архитект Васил Китов.
“Първите проучвателни работи по самата църква са започнали от началото на 20 век под ръководството на проф. Богдан Филов. Провокацията за започване на работа е едно искане на енорияшите на църквата, свързано със старата базилика. Освобождението я заварва в полусрутено състояние, поради което хората са поискали тя да бъде съборена и на нейно място да бъде построена нова църква. Софийското археологическо дружество тогава взема решение да бъде направено проучване на терена и изясняване на образа й. Резултатите от тези проучвания са толкова значими, че българската културна общественост се намесва с искане за реконструкция на старата църква. През 20-те години на миналия век се изготвя проект от проф. Тарашинов за реконструкция и по него църквата е реконструирана, осветена е през 1930-та година и оттогава е действаща.
Проучванията продължават, извършвани са почти през целия период, а в последните 8-9 години започна проучване на целия терен. В момента се извършват консервационни работи с крайната цел да бъдат експонирани тези артефакти, които са открити и в близко бъдеще да могат да се видят от хората.
Артефактите, които са открити до момента, са локализирани. Това са 49 гробници, почти всички типове на гроб, с други думи, напълно възможно е да бъде направен един своеобразен каталог на видовете гробници. Съществува един лабиринт, който ще е с много силно въздействие след завършването му със съответната режисура на осветление, на звук и пр. Най-старите гробници са от края на втори и началото на първи век пр.Хр., а последните са от началото на четвърти век. В продължение на около 450-500 години това място е използвано като некропол на античния град. За статуса на хората, които са погребвани там, може да се съди дори по изграждането на самите гробници. В повечето случаи това са фамилни гробници, някои от които с по седем погребения. Дори най-примитивните гробници са направени от дялан камък, други са с много прецизно изграждане, зидани с цилиндричен свод, има саркофази, направени от един каменен къс, гробници с чудесни свежи стенописи.
Работил съм общо на около 90 обекта, но по “Св. София” съм започнал работа през 1978 година”
– допълва архитект Васил Китов. “През цялото това време съм работил и други неща, но като че ли наистина това е обектът на живота ми.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна