Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ретроспекция на песенния фестивал „Бургас и морето”

Снимка: Архив
Единственият и оцелял от времето преди 1989 година песенен конкурс „Бургас и морето” (известен до началото на 90-те години като „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”) е създаден през 1973 г. В началото конкурсът е организиран от Общинския съвет за култура в Бургас, Българското радио, Българската телевизия, Държавно обединение „Музика” и заводът за грамофонни плочи „Балкантон”.
В първото издание през 1973 г. песента „Зимно море” на Тончо Русев и Петър Караангов, в изпълнение на Мустафа Чаушев, получава първа награда. Много песни от този форум, които са наградени през годините, са се превърнали в любими на много почитатели на българската музика. След 1980 г., така както и на „Златният Орфей” след 1982 г. периодичността на конкурса „Бургас, морето и неговите трудови хора” е нарушена с решение да се провежда през година. След дългогодишно прекъсване, в края на 80-е години конкурсът е възобновен отново през 1996 с активното участие на Стефан Диомов, но вече под името „Бургас и морето”.
До средата на 80-е години песните в конкурса са били съровождани от Естрадния оркестър на Бургас, след което има период, в който те звучат на плейбек, а през последните години - с различни сборни оркестрови формации. На конкурса се връчват: Голямата награда на публиката, на професионалното жури и отделно три награди.
Песните: „Семеен спомен за Поморие” (Атанас Косев, Недялко Йорданов, Стефка Берова и Йордан Марчинков) – втора награда през 1975 г., „Сбогом мое море” (Чавдар Селвелиев, Валери Петров, Катя Филипова) – първа награда през 1981 г., „Песен за стария моряк” (Зорница Попова, Йордан Янков, Георги Христов) – първа награда през 1987 г. и други, които ще имате възможност да чуете в предаването „За българската популярна музика”.

петък, 26 август, от 11.00 часа
По публикацията работи: Здравко Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.