Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двадесети събор на каракачаните на Карандила

Снимка: БГНЕС

Програма на Двадесетия събор на каракачаните

Коста Балездров, председател на федерацията на каракачаните, в предаването "Нашият ден":
„Българските каракачани се отличават от останалите само по това, че са далеч от родината си Гърция. Начинът им на живот е бил същият. След турското робство каракачаните от България е трябвало да понесат и тоталитарния режим - нещо, което в Гърция не се е случило. Най-важното е, че сме запазили гръцкия си матерен език, религията си.
Вече много малка част от нас се занимават с отглеждане на животни, каквато е представата на хората за каракачаните. Повечето развиват успешен бизнес, а доста от нашите хора работят в Гърция. На събора ще има каракачанско гленди, което е веселие в шатра, с маси, музика, два оркестъра, с традиционна каракачанска или гръцка музика. Започва в 19.00 ч. и завършва в 5 часа сутринта. Друг сегмент на събора е изложбата. На нея могат да се видят колибите ни, носии, предмети от ежедневието на каракачаните. Акцентът в тази изложба е една уникална женска носия, която е над 200-годишна и която показваме за първи път.


Каракачанката Татяна Христова е млад художник и рисува кживота и бита на този етнос: „Отразила съм най-характерното за нашия етнос - номадството, живота в Балкана, керваните, спящите деца, носени от майките си, характерни породи коне, кучета. Аз не съм свидетел на този период от живота на каракачаните и затова съм ползвала повече снимков материал. Гордея се, че съм каракачанка. Ние сме устойчиви хора, не се предаваме лесно.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна