Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспорт по европейски правила: системата за управление и информационно обслужване на корабния трафик по море

В тази рубрика вече сме разказвали за системата за управление и информационно обслужване на корабния трафик по море. Тя съществува от 2004 г., изградена е в две фази, а в момента се изгражда и третата. Каква е целта, която преследва т.нар. система VTMIS научаваме от Стефан Димитров, ръководител сектор във варненското Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”:
„Основната цел на такива информационни управляващи корабоплаването системи е безопасността и чистите води. Системата се състои от инфраструктура, която осигурява връзката между отделните компоненти, разположени по крайбрежието. В България те са от нос Калиакра до връх Китка в Странджа и представляват отделни базови станции за автоматична идентификация на корабите над 300 бруто тона, за радарна комуникация и пр. Най-важно за системата са услугите, които тя осигурява и потребителите, за които са направени тези услуги. Услугите включват визуализация на корабния трафик и управлението му. Ще поясня, че кораба не се води, както самолета, а само се съветва или при опасност му се забраняват определени действия от операторите. В системата са и информационните услуги.
Оттам идва пълната картина за движението на всеки кораб, което е много важно.
Друга услуга са електронните документи за корабоплаване, които са базирани в два информационни центъра, които дават разрешение за приемане на кораби в пристанищата. Записите и възпроизвеждането на ситуацията е друга положителна част от системата. Това помага при произшествия. Съществува още една голяма група услуги - радиотелефонните услуги и навигационният телекс. Това представяне на системата е твърде кратко, но все пак то е важно за потребителите на услугите ни, които са от бизнеса, институциите и широката общественост.”
По публикацията работи: Мария Костова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна