Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официална премиера на "Островът" на Камен Калев

На снимката: Актрисата и френски модел Летисия Каста, която изпълнява главната роля във филма и режисьорът Камен Калев.
Снимка: БГНЕС

Официалната премиера на "Островът" на Камен Калев ще се състои в 20.00 ч. на голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов". За  първи път се случва подобно нещо с български филм. По кината филмът тръгва на 14 октомври.

На днешната си пресконференция Камен Калев започна от историята на филма:

Тя е доста дълга. Сценарият започнах още през 2003 г. и се опитвах почти всяка година да влезе в продукция. Започнахме отначало с френска продуцентска компания, но не успяхме да получим финансиране. Променяхме вариантите и така изминаха 5 години. Реших, че не мога да чакам повече. Започнах работа по "Източни пиеси", но всяка година продължавах да работя по сценария на "Островът". Всяка моя промяна се отразяваше на сценария. Промените продължиха до края на монтажа. Това е моят начин да правя кино. Нужна е една кардинална линия, която да следи за същината на филма, но да сме някак отворени към живота и да не го спираме, да не го ограничаваме. Първите публични прожекции са много важни, тогава усещаш филма чрез хората. Когато Летисия прочете сценария, каза: "Нали знаеш, този филм няма да се хареса на всички?" Има една концепция, която е много лична, изразена по доста странен начин. Настина бяхме подготвени за много разнообразни критики и реакции. Френската критика поддържаше "Източни пиеси" и беше влюбена в този филм. Част от тях очакваха продължението му и силно се разочароваха, дори бяха шокирани. Други, които поощряваха факта, че не следвам някаква определена форма, а съм се впуснал в нещо по-рисковано, реагираха различно. Настина сме поели много рискове в самата драматургия.

"Островът" беше представен в Кан на 16 май в рамките на 15-дневката на режисьорите. Това е второто участие на Камен Калев на фестивала, където беше селекциониран и неговият дебют "Източни пиеси". Показаха го и в Сараево, където беше Павлина Желева като член на критиката, която разказа за предаването "Артефир":

Предстои филмът да бъде показан сега и в Монпелие. Нещата са съвършено различни, ако съпоставяме двата филма. В този смисъл са постигнати много нови неща, но има още за постигане във времето. "Островът" е изцяло авторски проект. Ако погледнем и самото представяне, всичко е подчинено на един общ стил, една изисканост. В този смисъл това кореспондира на стила и присъствието извън и в киното на Летисия Каста, която изпълнява главната роля, както и на датския изпълнител Туре Линдхард. Във всички случаи се търси бягство от баналността.

Какво още е постигнал Камен Калев? Авторски проект със самостоятелна реализация на цялата тази копродукция. Първият филм беше заснет на "честна дума", а се превърна в критерий за нивото на един млад, талантлив, встъпващ в професията режисьор. Получи много сериозни награди и оценки. Това можеше да доведе до главозамайване, но не стана така. Това пролича от добрата организация на Камен и като продуцент на "Островът" и заслужава похвали. Успя да направи една достатъчно финансирана копродукция. На практика той си самосъздаде една среда, за да може да се чувства този път комфортно. Амбицията му е осъществена и заслужава похвала. Друго е обаче, че аудиторията в Кан не очакваше такъв филм от него, той е по-дистанциран. Филмът е доста енигматичен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна