Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години Съюз на слепите в България

Съюз на слепите в България
Снимка: Архив
Председателят на съюза Васил Долапчиев каза пред „Нашият ден”:
Мисля, че организацията ни е доказала своята социална необходимост и полезност за гражданите без зрение у нас. През целия период на своето съществуване тя защитава активно правата на хората си и работи за тяхната интеграция в обществото. Имаме големи успехи в рехабилитацията, професионалното обучение, трудовата заетост, социалните услуги.
В продължение на може би 80 г. чрез брайловия печат, а по-късно с говорещите книги и списания, ние даваме възможност на хиляди слепи да се докоснат до богатата съкровищница на човешкото познание. Аудиовариантите ние винаги сме предоставяли безвъзмездно. Годишно записваме около 2500 часа запис, което е 140-160 нови книги. Издаваме 7 брайлови списания, тематично ориентирани – политика, култура, домашни съвети и пр. Огромен обем информация предоставяме ежемесечно на членовете си. Сериозни постижения имаме и в областта на културата и спорта.
Васил Долапчиев разкри и факти за трудностите, които срещат хората с нарушено зрение. Изведнъж те се оказаха на дъното на обществото, с най-нисък жизнен стандарт и без перспектива за личностно развитие. До 1990 година 100% от желаещите в икономически активна възраст работеха. Днес практически това са 7-8%. Държавата отказа подкрепата си в специализираните предприятия „Успех”. Интегрираната форма за трудова заетост не работи в момента в България. Малки са стимулите за работодателите. Още няма доверие към възможностите на хората с увреждания и в частност тези без зрение.
През последните години много се говори за достъпната среда,
допълни Васил Долапчиев. В България се направиха сериозни крачки за решаване на тези проблеми. Предполагам, че в следващите 5 до 6 г. ще бъдем много близо до европейските стандарти. Днес в 15.00 ч. откриваме изложба с произведения на слепи и слабо виждащи художници и приложници във фоайето на Младежкия театър. От 14.00 ч. ще бъде тържественият концерт, на който очакваме много гости – депутати, министри, посланици, наши приятели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна