Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатарът представя „Ковачи” от Алек Попов на 20 ноември от 16.00 часа

Град Оснабрюке
Снимка: Архив
Ако животът в България не ви се струва прекрасен, последвайте ни в Оснабрюке, най-щастливия град в Германия, или поне така твърдят статистиките. Или поне така твърди Алек Попов, че били твърдели статистиките в последната си комедия, която се казва „Ковачи”.
Трудно е да се определи дали това е българска или просто европейска пиеса и освен това е хубаво, че е трудно да се определи. Може би, най-накрая ще повярваме, че България наистина се намира в Европа.
„Ковачи” е пиеса, написана от българин, но действието наистина се развива в германския град Оснабрюке и при това по крайно убедителен начин. Повечето от героите са немци. С изключение на очарователния господин ковач (Христо Мутафчиев), българин от Сливен.
Алек Попов както винаги умее да провокира, но дано не възприемете провокацията само на пикантното ниво, което предлага първият и най-повърхностен прочит на сюжета. Защото провокацията е значително по-дълбока, по-жестока и по-безкомпромисна и е насочена към единственото, което май още ни крепи: визията за светлото европейско бъдеще, което ни очаква в края на тунела като награда за всички преживени лишения. Мечтата да живеем в най-щастливия от градовете.
Е, такъв град няма, но пиесата е изключително смешна. Постановката е на Възкресия Вихърова, която за втори път работи за Радиотеатъра и се надяваме да не е за последен. Защото театралните режисьори, които си набелязваме и привличаме, най-често се връщат. Предполагам, че има някаква магия в спецификата на възможностите и очевидните ограничения на аудиодрамата, която ги привлича отново и отново.

Актьорският букет не се нуждае от реклама: Валентин Ганев, Мария Кавърджикова, Христо Мутафчиев, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев и Цветан Алексиев.
И още: Живко Марев и Димитър Василев – елитният студиен екип на Радиотеатъра. Звукови ефекти – Силвия Гочева. Редактор – Ина Вълчанова. Музикалното оформление е на режисьорката Възкресия Вихърова.
С изключение на едно четене на маса в Созопол, постановката на Радиотеатъра е първо представяне на пиесата на Алек Попов пред българската публика.
Не го пропускайте.

неделя, 20 ноември, от 16 часа
По публикацията работи: Ина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна