Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище „Пенчо Славейков 1921” навършва 90 години

Тина Трамбозова, секретар на читалището, пред „Нашият ден”:

Тази вечер народно читалище „Пенчо Славейков 1921” в столичния квартал "Лозенец" ще отбележи своята 90-а годишнина с празничен концерт в НДК.
Днешните читалища са живи, те отговарят изцяло на живота в съвремието ни. Нашето читалище е създадено през 1921 г., когато двама родолюбиви българи теглят заем от Лозенска популярна банка и с доброволния труд на лозенчани вдигат сградата на днешното читалище. Това в днешно време едва ли би се случило.

Вече 90 години нашето читалище е притегателен център за жителите на "Лозенец". Над 350 деца, младежи и девойки са включени в нашата дейност.
Тази вечер в концерта ще участват нашите състави: фолклорен ансамбъл, прочут по цял свят; един прекрасен модерен балет с отличия от Украйна, Турция и Гърция; една чудесна детска група „Смехоранчета”, които са с девет самостоятелни албума и много телевизионни прояви.

При нас идват повече млади хора. Възрастните ползват предимно библиотеката. Провеждаме редовно свой литературен салон, където се събират наши известни поети и писатели, правят се премиери на книги и на начинаещи автори. Организираме изложби. Читалището е притегателен център и не бива да се насажда мнението, че то е анахронизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна