Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести за АСТА в събота

Снимка: ЕПА / БГНЕС
„Изказаха се доста хора, запознати с тази материя, които категорично оспорват възможността след като сме подписали споразумението сега да правим корекции в него. Положението, че хем го подписваме, хем не съвсем, е доста странно. Не разбирам от право, но това ми изглежда абсурдно” – смята един от организаторите на утрешния протест Станислав Додов. „Целите на протеста са преди всичко това споразумение за АСТА да не бъде ратифицирано от българското правителство. Успоредно с това да покажем солидарност с всички градове и страни, които също искат АСТА да бъде отхвърлен. Като резултат очакваме Европейския парламент да откаже да приема АСТА. Палша, Словакия, Чехия се отдръпнаха от АСТА. Едно от нещата, за които не се говори много, че още при обсъждането в 2011-та година, има страни които съвсем явно са се изказали срещу това споразумение. Надяваме се , че нещата ще тръгнат в положителна посока.”
Емилян Щерев, който, освен музикант, е и един от организаторите на протестите.
„Аз лично няма да се почувствам по-сигурен, ако АСТА бъде подписан, както ни внушават. Тук съм в качеството си най-вече на автор и носител на редица продуцентски и авторски права и смятам, че всъщност АСТА помага единствено и само на големия корпоративен бизнес и на монополисти, на т.нар. дружества за събиране на авторски права. Те в интерес на истината изобщо не се грижат за интересите на авторите. От години наред в България редица български автори са надигали глас срещу ПРОФОН и „Музикаутор”, които сега защитават АСТА. Творците нямат избор и се насочват към една от двете. Обединение няма, защото творците са малко странни животни и всеки си „копа” в неговата нива. Има хора между тях, които подкрепят АСТА. ПРОФОН излезе с декларация в подкрепа на АСТА без да чуе мнението на членовете си. Това си е мнение на ръководното тяло на ПРОФОН. При всички положения българските автори са ощетени, затова ще протестираме.”
Станислав Додов продължава: „АСТА засега е много чувствителна тема, която много пъти вече е засягана. Хората наистина се притесняват за общуването си в интернет. Самият факт, че това споразумение се появи като от небето, изведнъж, говори за намеренията. Спекулациите не са резултат от неграмотността на хората, а защото самите текстове в АСТА са толкова обтекаеми и мътни, че не може да не се спекулира с тях. Това в един момент очевидно играе лоша шега на създателите на споразумението и на тези, които би трябвало да обслужва. Манипулира се общественото мнение, че хората, организатори на протеста са едни хора, които искат да си теглят безплатно авторски продукт, че са пиратите в България и т.н. Това не е вярно, защото между нас има и творци, които търсят най-верния път за решаване на проблемите. Ние не сме против защитата на авторските права, но АСТА не е начина.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна