Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Голямото почистване” започна

Фрагмент от корицата на книгата „Голямото почистване”: Врабчова кукумявка, снимана в Рила, фотограф Николай Стайков.
Снимка: Архив

В новата си книга „Голямото почистване” журналистът-еколог Павлина Михайлова разказва за своите преживявания не само като пътешественик и природозащитник, но и като участник в доброволчески екологични акции в различни точки на света.

Книгата е посветена на опазването на европейското и световното биоразнообразие и заразява с възторга на авторката от общуването й с дивата природа и удовлетворението, което всеки може да получи, когато дари своя труд и време на каузата – опазване и защита на мястото, където живеем и към което принадлежим.
Павлина Михайлова описва своите приключения като първооткривател, заради което дори любителите на силни усещания могат да й завидят – независимо дали става дума за посещение на екокъщата – Green lodge, сертифицирана по стандартите на Европейския център за еко и селски туризъм (ECEAT), за зимно изкачване на Черни връх, за световноизвестната пещера Алтамира в Кантабрия, за наблюдаване на рядкото природно явление биолуминисценция в Пуерто Рико или за търсене на кафява мечка в Централен Балкан.

Освен увлекателно четиво, книгата предоставя и малко известни факти за най-често срещаните животински и растителни видове, за междупопулационните взаимодействия, функционирането на екосистемите и значението на антропогенния фактор, които са консултирани с експерти от Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите.

Книгата „Голямото почистване” се издава с финансовата подкрепа на българския евродепутат Метин Казак от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент. Събитието е част от инициативите на фондация „Европейски екологичен фестивал”, организатор на Международния фестивал „Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда, и Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София”.

Премиерата на книгата се състоя в Чешкия център в София, който е домакин на екологичната филмова седмица в столицата. Изданието беше представено от писателя Иван Голев, главен редактор на списание „ГЕО”.

Чуйте Павлина Михайлова и Иван Голев в звуковия файл.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна