Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Моят списък” – дебютната книга на Валентин Измирлиев

На 65-я си юбилей колегата ни, журналистът Валентин Измирлиев, представи дебютната си книга „Моят списък”, в която включва редица знакови за времето си личности в свой хипотетичен списък. Измирлиев разказва за живота си в България и Германия преди и след 1989 година. На представянето на книгата в Столичната библиотека присъстваха доайенът на българската журналистика Петко Бочаров, Хайгашод Агасян и много други български интелектуалци.

За своята първа книга Валентин Измирлиев сподели в „Артефир”: Това не е мемоарна книга, защото още не съм на тези години да започна да пиша мемоаристика. Това са документални факти от живота. Говоря за детството ми, за някои неща от по-зрелите ми години, за работата ми като кореспондент. Пиша за много хора, за много личности, с които съм се срещал през годините в чисто приятелски план, а и професионално. С някои от тях съдбата ме е свързала и съм щастлив, че съм се запознал с тях. От други съм изпитал някакво огорчение в годините. Много смесени чувства има, каквото беше и е времето, в което живеем. Говоря за това много противоречиво време на прехода, в което ние живеем вече повече от 20 години. В тази книга описвам сблъсъците си с нещата от живота. Говоря за времето преди и след 89 година. Аз съм човек на тези две епохи, на тези две Българии – комунистическа и посткомунистическа България. За разлика от Петко Бочаров, който е човек на три Българии, аз не съм свидетел на първата България, описана от него.
Цял живот съм бил журналист и съм следил събитията. За мен документалистиката е част от моята професия. Можеше и да не напиша тази книга, защото увлечени от динамиката на събитията ние нямаме време да се спрем, да се огледаме, да преценим нещата от една дистанция. Сега имам повече свободно време и написах книгата си.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна