Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Животът е прекрасен” на Сашо Морфов в Народния театър „Иван Вазов”

Постановката ще можем да я видим утре - 7 март. Заглавието напомня знаменитата комедия на Роберто Бенини, но литературният първообраз е съвсем друг. Става въпрос за знаменитата пиеса „Самоубиецът” на Николай Ердман, написана през 1928 г. и забранена чак до 1987 г. на всички сцени на някогашния Съветски съюз. Междувременно авторът има двойнствена съдба. Макар пиесата му да е забранена, той добива всенародна слава със сценариите си за двата блокбастера на сталинското кино - „Волга, Волга” и „Веселите момчета”.
На българска сцена ролите в пиесата са поверени на Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Стефания Колева, Теодор Ялмазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и Валентин Танев.
Ромалия Радичкова, драматург на пиесата, разказа за „Нашият ден”:
Ердман написва тази пиеса, когато е на 28 години. Неговото творчество е много силно свързано с театъра на Майерхолд.
В годините, когато той пише „Самоубиецът”, има една поредица от самоубийства на интелектуалци в Русия - Есенин, Маяковски, Надежда Алилуева, съпругата на Сталин. Откритите от нас факти са потресаващи. Периодът е много мрачен, но Сашо Морфов работи по една своя сценична версия, в която има и други текстове от Ердман. Обикновено, заемайки се с едно драматургично произведение, Морфов тръгва към него в много по-широк контекст.
Премиерата на „Животът е прекрасен” е част от руския сезон на Народния театър, който стартира с „Ревизор” на Мариус Куркински. Представените актьори са само част от много голям екип, близо 60 човека. На сцената на живо има и един малък оркестър Музикхол оркестър „Разкърши се”, в който свирят много големи джазимена - Веселин Веселинов - Еко, Мишо Шишков-син, Румен Александров и други. Александър Морфов се занимава повече с темата за малкия човек и за човешката мечта. Той оставя на по-заден план целия политически контекст на „Самоубиецът”.
За първи път се среща на сцена с Камен Донев, както и със Светлана Янчева. Екипът е прекрасен. Сценограф на представлението е Никола Тороманов, композитор е Асен Аврамов. Вярвам, че утре ще има голям театрален празник на сцената на театъра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна