Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 март - среща с автомобилния пилот Екатерина Стратиева

Това е първата българка автопилот на рали „Дакар”. Миналата година е заела второ място в световната ранг-листа за жени пилоти.
Много се радвам, че намерих място в женския празник, въпреки че спорта с който се занимавам е по-скоро мъжки” - сподели Екатерина Стратиева в „Нашият ден”.
В работата си съм заобиколена от много мъже и се чувствам притеснена. На старта аз не търся мъжкото внимание. Чувствам се добре, когато сложа каската и съм вътре в колата. В свободното си време се притеснявам, стоя си в стаята, не се радвам особено на голяма мъжка компания.
Всичко започна преди 24 години, когато бях 3-4 годишна. Семейството ми беше много запалено по автомобилния спорт и съм отраснала по трасетата.
С времето реших това да е професията ми. Опитах се да избягам от това нещо за две-три години, но след това се върнах. Можеш да имаш съвсем малка дарба, но при силно желание и стремеж да се развиеш, успяваш. Понякога мъжете завиждат. Някои дори спряха да ми говорят, когато минах в по-горен клас с нов автомобил. Имаше едно отчуждаване.
Смея да твърдя, че толкова постоянна като мен няма. В последните седем години нямам пропуснато състезание, постоянно съм на трасето. С годините започнаха и резултатите, вече ме приемат сериозно, считат ме за конкурент. В началото мъжете ме приемаха като приятел, а сега вече за тях съм конкурент и не сме така близки. Не им е много приятно, че съм там. В средата на това лято се опитах да преброя колко купи съм събрала и медали и стигнах някъде до 87. Всяка купа си има история и преживяна емоция.
Миналата година, когато един журналист ме поздрави за второто място в световната ранг-листа, аз останах изненадана. Не знаех. Оказа се, че вече и ние имаме световна ранг-листа и сред 28-те жени автопилоти бях класирана на второ място. Това беше чудесно!

Тази вечер нашата състезателка заминава за една още по-екзотична дестинация. Този път ще участва в рали „Канарски острови”. Там се провежда кръг от интерконтиненталния рали-шампионат. За втори път български екипаж ще стартира на това рали. И това е екипажът на Екатеарина Стратиева и нейната навигаторка Кармен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна