Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Самюел Рейми – златният глас на Америка, любимец на оперните ценители по света

Снимка: Архив
Самюел Рейми – един от най-ярките таланти на американската и световна оперна сцена. Ако се говори за легендарен изпълнител, то това е точно той. От барок до Чарлз Айвз се простират интересите му.
Знакови са всичките му оперни роли – и Атила, и крал Филип ІІ, и Дон Жуан, както и образите на Мефистофел. От първата си роля – Цунига от „Кармен” през 1973 г. той е перфектен, артистичен и завладяващ във всяко свое превъплъщение.
Въпреки безспорните му качества, дебютът му в Метрополитън опера, Ню Йорк е едва през 1984 г. След това Рейми открива сезоните в най-големите театри – Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Виенската държавна опера, Парижката опера, операта на Чикаго, Ню Йорк Сити Опера и Сан Франциско опера. В началото на кариерата му водещи са белкантовите роли – Моцарт, Росини, Белини, Доницети. Постепенно започва да изпълнява и по-драматични от опери на Верди, Масне, Офенбах, Гуно, Бойто.
Той е национален патрон на „Делта Омикрон”, международното професионално музикално братство, чиято мисия е да насърчава и подкрепя високите постижения в областта на музиката. „Делта Омикрон” е основано на 6 септември, 1909 г. в консерваторията в Синсинати. Фондацията „Делта Омикрон” е основана на 17 юни 1958 г. Това е единствена по рода си организация, тъй като е основана от студенти за студенти. Тя поддържа и насърчава музиката и музикантите чрез образователни помощи и стипендии – за музика, за проучвания, за композитори, награди за музикални постижения, субсидии за публикации и програми за насърчаване на музикалното творчество. Сред членовете му са още Клаудио Арау, Самюел Барбър, Джеймс Гоуей, Лучано Павароти, Бевърли Силс и много други музиканти.
През 1996 г. Самюел Рейми изнесе концерт в Ейвъри Фишър Хол в Ню Йорк, озаглавен „Среща с дявола”, в който изпълни 14 арии, представляващи основата на този репертоар. Същият концерт изнесе и на световното си турне. През 2000 г. той представи този концерт в Мюнхен и го записа на живо, след което го издаде на компактдиск през 2002 година.
Самюел Рейми е роден в Канзас, живее в Гленвю, Илинойс. Той е преподавател в Чикагския университет – факултет по изпълнителски изкуства.
Сред ценителите, които обичат и други изпълнения на своите любимци, с особен интерес се ползват записите на Рейми на песни от американски мюзикъли – „Човекът от Ламанча”, „Карусел”, „Камелот”, „Южният Пасифик”.
Специално внимание Рейми отдава на песните на американските композитори – записите са твърде много – и Джордж Гершуин, Аарон Копланд, Чарлз Айвз, Пол Боулс.

четвъртък, 15 март, 14.30 часа
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.