Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Откриването на Дагоберта” от Гергина Дворецка – книга за откриването на светлината в самите нас

Момент от премиерата на книгата в Столичната библиотека. Отдясно наляво: Богдан Дворецки, авторката, журналистът от програма „Христо Ботев” и Цветан Цветанов, водещ на събитието.
Снимка: Лъчезар Лозанов
На пръв поглед книгата е съставена от отделни разкази. Постепенно обаче читателят ще долови, че някои мотиви преминават от един разказ в друг, повтарят се и някои от героите, макар да носят различни имена – като актьори, които се появяват в нови и нови костюми, но могат да бъдат разпознати.
Коя е Дагоберта? Отговорът на въпроса е: една жена. Каква обаче е тя? Наистина ли е загадъчна и странна като името си? Съществува ли реално или е плод на нечие въображение?
„Откриването на Дагоберта” от Гергина Дворецка
Очаквайки да види Дагоберта, читателят ще срещне различни жени – копнеещи и будещи копнеж, страдащи или причиняващи страдание, духовно извисени или първични, съвременни, но понякога носещи генетичен спомен от преживявания в други епохи. Жени, които отстояват себе си в привидно скучното българско всекидневие или при съприкосновението с други страни и култури. И се оказва, че в днешния свят Рио де Жанейро, Лисабон, Тунис, Брюксел, Париж, Рим, Варшава или Осло могат да ни станат еднакво близки, ако в тях сме намерили частица от душата си.
За всеки човек, вярващ или не, е важно да осъзнае дали сред житейските перипетии е изгубил себе си и какво му носи просветление. Повествованието на моменти отвежда до образа на Христос, осмислен не според религиозните канони, и до прозрението, че истинското разпятие е на Богородица.
Възможно ли е, след като сме преживели различни изпитания, да си възвърнем добротата, която зарежда с жизнени сили?
Финалът на книгата е изненадващ, което съвсем не означава „сензационен”. Просто в живота се случва, след дълго лутане, да откриваме не онова, което сме предполагали. Но дали това е лошо?
По публикацията работи: Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна