Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Тартюф” в Старозагорския театър

Премиерата е на 25 април от 19.00 часа и на нея ще бъде отбелязана 60-годишнината на актьора и режисьор Ивалин Димитров. Световната театрална практика е доказала, че тази пиеса е практически вечна. Вече 350 години не слиза от световните сцени. Изпълнителят на главната роля на Тартюф е актьорът Ивелин Керанов, който сподели за „Нашият ден”:

Проблемът за лицемерието, за властта, за парите е вечен проблем. Всички неща кореспондират и с днешния ден, защото той си е доста тартюфовски отвсякъде.
Колкото до самия Тартюф, той също е вечен герой, по-добър или по-лош - той е един от нас. Дори да се отричаме от него, няма как да отречем съществуването му. Да си затваряме очите и да казваме, че Тартюф го няма в наше време, е като историята на щрауса.

Ролята е мечта за всеки артист. По принцип отрицателните герои са по-интересни за артистите, доколкото той е отрицателен герой. Той фактически е пълнокръвен човек, който си вади хляба по един малко по-странен начин. В наше време половината от хората го правят точно като него. На мен ми е интересно да се вмъкна в тази кожа и да се опитам да разбера как се живее с такъв тип съвест. „Грехът не става грях, ако грешиш прикрито” - казва Молиер. Във времето на лицемерие на Молиер нещата са ясни, но е срамно, че все още се мъчим да се справяме и ние с подобен проблем. Проблемът с греха не е само този към Бога, а и към ближния.

Рожденикът Ивалин Димитров допълва:

Вече 40 години съм на сцената и се радвам, че съм постановчик на „Тартюф”. Самата постановка е трагикомична, не е много весела накрая. Хубавото все пак е, че животът продължава. Най-красивото в живота ми е театърът, независимо в кой град и къде е той. Годините минаха много бързо. Аз живея според театралните сезони. Струваше ми се, че ще бъдат безкрайни, а сега, като се обърна, установявам, че всичко е просто миг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени