Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една овца може да стане на сако...

Станислав Стратиев
Снимка: Архив

На 30 април, последния ден от първия пролетен месец, „Радиотеатърът” предлага на своите слушатели една наистина изпитана през годините комедия. Часът на излъчване е необикновен, защото и денят е празничен – 11 преди обяд. А комедията е „Сако от велур” на сатирика Станислав Стратиев, запис от архива на „Радиотеатъра”.
„Сако от велур” беше хитов спектакъл на Сатиричния театър през 70-те и 80-те години на миналия век. Абсурдът в Европа чрез автори като Йонеско и Бекет навлезе и на театралната сцена. Но докато при тези автори този абсурд се изразяваше във философското вглеждане на „Аза” навътре в себе си в огромната му човешка самота, то абсурдът по български, в зрелия соц, под перото на непоторимия сатирик Станислав Стратиев, се изразяваше в жалката битка на индивида с безкрайния, масов идиотизъм на социалистическото общество. Станислав Стратиев на всичкото отгоре беше роден на девети септември. Той си отиде прекалено рано от нашия свят, изморен от борбата с властващия в него абсурд. Най-силното му оръжие беше смехът.
„Той притежаваше рядко срещаното благородство да се радва на чуждите успехи повече, отколкото на своите. А неговите бяха наистина уникални. Стратиев беше най-играният по света наш драматург на всички времена. Негови пиеси бяха превърнати в 1300 постановки в 45 страни на пет континента. Заради българската завист и типичното ни наплевателство този факт никога не беше признат. Чиновническата паплач отрови последните дни от живота му. Чашата на масата и мястото му в литературата ни завинаги ще останат празни. А паметта му наистина ще остане вечна”, казва за приятеля си писателят Стефан Цанев.
В първия от празничните дни, 30 април, слушайте „Сако от велур”, запис от 1981 година по постановката на Младен Киселов в Сатиричния театър от 1976 година. Ще чуете и гласовете на актьорите Светослав Пеев, Георги Калоянчев,  Димитър Манчев, Мариана Аламанчева, Никола Анастасов,  Ангел Георгиев, Петър Пейков, Велко Кънев и други.

понеделник, 30 април, от 11.00 часа

По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна