Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията фоторепортер

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Кой е първият фоторепортер в България и кой е първият фотограф на Югоизточна Европа? Кога е отпечатана първата снимка в български вестник и кой българин пръв е публикувал снимки в National Geographic? Кога фоторепортерите са признати за журналисти и с кого е правил репортажи младият Йордан Радичков? Отговорите на всички тези въпроси и на още други вече могат да се открият в поредицата на фотожурналиста Цветан Томчев „Големите фоторепортери на България”.
Вече са факт две от книгите, които обхващат периодите от 1912 г. до 1960 и от 1960 до 1989 г. Предстои да излезе последната, която ще обхване бурните години на прехода. Потомствените фотографи Карастоянови, Юскеселиеви, Кацеви, Антонови, художниците Петър Морозов и Борис Георгиев, военният кореспондент Петър Абаджиев са само част от имената на големите в началото. Следват Георги Панамски, Христо Йоцов, Николай Щерев, Шаварш Артин, Стефан Тихов, Иван Григоров, Иво Хаджимишев и още много малко известни днес майстори на фотографията.
Изданията, придружени с много снимков материал, са уникални защото досега нямаше къде да се прочете за българската фотожурналистика, за нейната история, постижения и нейните имена. За съжаление, много от архивите на нашите вестници са изчезнали и унищожени, което провокира група фотографи да се обединят в инициативен комитет за създаването на музей на фотографията в България. Ако някой има архиви и желае да бъдат съхранени, може да ги прати на адреса на фондация „Бг Пресфото”.
Авторът на поредицата за големите фоторепортери на България Цветан Томчев, фоторепортер във в. „Труд” и носител на наградата „Черноризец Храбър”, и редакторът – журналистът Румян Славов в „Какво се случва”.
По публикацията работи: Светлана Тарашоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна