Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Разбойници” от Верди на фестивалната сцена в Монпелие

Антонино Фолиани
Снимка: Архив

От миналогодишното издание на фестивала в Монпелие ще излъчим концертно изпълнение на операта „Разбойници” от Джузепе Верди. В главните роли ще слушате: сопраното Олга Микитенко като Амалия, тенорът Алфред Ким е Карло, а баритонът Никола Алаимо – Франческо. Басът Рубен Аморети се превъплащава в образа на граф Максимилиян. С участието на хора на Латвийското радио и оркестъра на Монпелие, обединени от диригентската палка на Антонино Фолиани.

„Разбойници” е първата пиеса на 23-годишния Фридрих Шилер. Замисълът на Верди за създаването на едноименната опера се появява почти едновременно с „Макбет”. Маестрото подписва договор с английския импресарио и директор на Театъра на Нейно величество Бенджамин Лъмли. Предвижда се премиерата да бъде през лятото на 1847 година.
Андрея Мафей се захваща с либретото. Аргументът на Верди да го предпочете пред Франческо Мария Пиаве е: Мафей не бил толкова изкушен от оперната драматургия т.е. имал в изобилие свежи идеи! Впрочем Андрея Мафей си извоювал слава на блестящ поет и преводач. Италианците дължат на него запознанството си с шедьоврите на Милтън „Изгубеният Рай” и „Каин” на Байрон. Верди пък се озовал между два огъня, притискан от сроковете в двата договора. Работил ден и нощ, а на „Макбет” се паднал лъвският пай от тези свръхусилия. В резултат от това драматургията на „Разбойници” има не една и две пукнатини. Целостта на действието, неговата стремителност се нарушава до голяма степен от честата смяна на местоположението. Критиците твърдят, че „Разбойници” продължава линията на „Ернани”, „Двамата Фоскари” и сочи право към „Трубадур”. Много е общото между Ернани и Карло – главният герой в „Разбойници”. Благородник в изгнание, той събира банда разбойници. Иска да отмъсти за несправедливото си изгонване от бащиния замък.
Не може обаче да пристъпи дадената клетва за вярност и това погубва щастието с любимата му Амалия.

Премиерата на „Разбойници” в Лондон на 22 юли 1847 година има подобаващ успех. Бенджамин Лъмли печели над 150 000 италиански лири!
Верди и певците многократно се покланят на сцената, засипвани с цветя и възторжени възгласи. Както обикновено обаче Маестрото е лаконичен и предпазлив в оценката си: Мина добре! Без да предизвика фурор, „Разбойници” постигна успех, който ми донесе…много пари!

Съдържание на операта  

събота, 9 юни, от 20.00 часа

По публикацията работи: Ивета Грънчарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна