Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщане към невинността

Повече подробности за следващите фестивали WOMAD
Снимка: Архив
„Завръщане към невинността” – тази песен на „Енигма” най-точно олицетворява темата на предаването. Ще звучат изпълнения на световноизвестни музиканти, които ще ни върнат към корените на различни народи. Това ще бъдат новозеландката Хайли Уестенра, която в различните си превъплъщения пее на английски, ирландски, уелски, мандарин, тайвански, маори. Хайли е посланик на мира за УНИЦЕФ.
Другият ни изпълнител е Стинг, чийто стил трудно може да бъде определен – джаз, поп, рок, блуз, етно и още какво ли не, но едно е сигурно – дълбоко интелектуална, изискана и чувствена е музиката, която достига до слушателя.
Подобна е съдбата и на следващите две изпълнителки - носителки на много награди, песните им са в класациите и в Европа, и в Щатите. Те са Пола Абдул и Офра Хаза. Най-вдъхновяващи за всеки музиканти са мотивите от Африка. Те свързват Питър Гейбриъл и Анжелик Киджо – единият е член на Дженезис, а след това брилянтен солов изпълнител. През 80-те разработва проекта WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Основната идея на тази организация е интернационално общуване в сферата на музиката. За целта ежегодно тя организира музикални фестивали за традиционна и модерна музика, изкуство и танци. Разбира, се борец за човешки права и носител на много награди. Тя е от Бенин. Успява да преодолее предразсъдъците в родината си, за да пее, но едва пристигането й в Париж й отваря вратите на голямата сцена и срещи с най-известните изпълнители.
Още африкански мотиви ни поднася песента „Обичам те ангел мой” на Мириам Макеба – жената, която свърза името си с борбата с апартейда, подкрепи Нелсън Мандела, беше представител на Гвинея в ООН. Много от концертите, в които тя участва, бяха съвместно с Пол Саймън. Да точно този Пол Съймон, който заедно с Арт Гарфънкъл изпълняваше онзи вечен хит – „Звукът на тишината”. Но днес за нашата среща наречена „Завръщане към невинността” ще акцентирам върху проекта Грейсланд на Пол Саймън и неговите приятели от Африка – „Лейди Смит блек мамбазо”.

сряда, 20 юни, от 14.30 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна