Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божествата на Древна Тракия не слизат от Олимп

Снимка: Архив
Кои са героите и боговете, населяващи древнотракийското небе? Как изглежда светът на траките през митовете и легендите? Колко далече е Древна Тракия от Елада?...

Потърсихме за отговор авторитетния историк – известния траколог, професор, доктор на историческите науки към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Димитър Попов, за да разкрие пред нас по-цялостна картина за живота и вярванията на траките. Повод за срещата беше неговата книга „Приказна Древна Тракия”. А това, че избрахме за ден на разговора – денят на лятното слънцестоене, е чиста случайност.
Професор Димитър Попов чете лекции в областта на античната история и култура в СУ. Неговите специализирани изследвания се отнасят до културните взаимодействия в средиземноморския свят и до религиите на индоевропейците, в частност на траките. Той е автор и на редица монографии, сред които миналогодишното издание „Траки. Исторически и културен обзор”.
Новата му книга „Приказна Древна Тракия” има за цел не само да посочи разликата между елинските и древнотракийските митове и легенди, но и да разкрие легендарните и митологични тракийци и пред неспециалистите.
Този разговор с професор Димитър Попов и вглеждането в Космоса на траките е съвсем наложителен, особено след сензационните открития на археолозите, които доведоха траките и подробностите от бита им до всеки български дом.
По публикацията работи: Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна