Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 години „Аполония”

Созопол се готви за своята 28-а Аполония. 28! Просто не ми се вярва, защото аз като вчера си спомням 1984 година. Току-що съм завършила и, както обикновено по това време, столичните творци се готвят за море. А мястото естествено е Созопол. Тогава казвахме „Ако не си виждал някого в София през годината, ще го видиш на първи септември пред бар „Пъци” в Созопол".
И така, театрали, музиканти, художници, кинаджии, журналисти се стичат към стария град, където се знае, че прочутият цигулар Димо Димов е решил да организира празници на изкуствата. Празници на „свободния дух” ги нарече тогава Юлия Огнянова, защото беше най-трудното време – на страхове, следене, думи и мисли, изказани на ухо, време на предателства. А творците се събираха на едно място, за да изрекат чрез изкуствата онова, което не можеха, не смееха да изрекат гласно.
Затова и днес „Аполония” е „територия на свободния дух.” Единственият фестивал събиращ най-добрите в изкуствата, дори да не участват тази година, те са там. Пристигат от различни краища на света, за да споделят идеи и размисли. Няма друго място, където можеш да видиш заедно, неглиже, толкова прочути лица – Ибряма на биричка под сянка, Гого Господинов заобиколен от почитателки, Калин Врачански с шапка за прикритие…

Тази година „Аполония” се открива на 30 август с концерт на голямото ни сопрано Александрина Пендачанска и пианистът Людмил Ангелов.
Александрина, една от най-изявените оперни певици в света в момента, е избрала програма, с която да изненада рядко виждащите я на живо нейни български почитатели. Тя ще пее Моцарт, Вагнер, Дебюси и Пуленк. Людмил ще й акомпанира, а сам ще изпълни пиеси от Фредерик Шопен.
На следващата вечер, от 22.30 часа, в читалище „Отец Паисий” нейният съпруг Найо Тицин ще покаже документалния филм „Лице в лице с Агрипина” (Facing Agrippina). Александрина Пендачанска е централна героиня на филма, разказващ за берлинската постановка на написаната преди 300 години опера „Агрипина” от Георг Фридрих Хендел. В 56 минути Найо Тицин, който е абсолютен автор – продуцент, оператор, монтажист и режисьор – представя документ с най-високо качество за създаването на един сложен оперен спектакъл на сцената на Берлинската държавна опера.
На 1 септември, от 11 часа, с нейно участие ще бъдат открити първите по рода си за „Аполония” срещи със звезди, наречени „Цената на успеха”. В продължение на час зрителите ще имат възможност да зададат въпроси на знаменитото българско сопрано. Срещата ще е в заседателната зала на Общинския съвет. Такива ще има и с други изтъкнати творци.
Художникът Андрей Даниел пък готви специална изложба за Аполония, чиято премиера също е на 30 август в Художествената галерия.
На следващия ден на същото място, от 18 часа пък е премиерата на новата книга с пътеписи на генералния директор на БТА Максим Минчев.
Изненада за зрителите ще е и специалното участие на Камен Донев в ролята му на ... танцьор. Камен се оказа син на големия ни фолклорист Иван Донев, чиито танци ще бъдат изпълнени на сцената на амфитеатъра от ансамбъл „Найден Киров”, Русе и Камен сам е изявил желание да танцува.
Безспорно ярко преживяване ще е и срещата с популярния в момента в цяла Европа македонски поет Никола Маджаров. Колегата Силвия Чолева ще представи книгата му „Преместен камък”.
И ще видим един... намерен филм „Коми, хората” на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, сниман в средата на 80-те, негласно забранен, изчезнал – смятан за унищожен и сега случайно изскочил от архивите на Студио за игрални филми.

„Аполония” ще бъде закрита на 8 септември – за първи път в България ще пее „Госпъл хор”. Да не пропусна да кажа за слушателите, че има организиран специален фотоконкурс „Историята на Аполония в снимки”. Всички, които притежават фотографии от историята на „Аполония”, могат да ги изпратят или качат на сайта на фондацията. С тях ще бъде направена изложба, ще има и парична награда за най-добрата.
По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна