Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Възможната история” – Софийската градска художествена галерия на 60 години

Снимка: БГНЕС
„Възможната история” е наименованието на юбилейната изложба на Софийската градска художествена галерия, открита на 12 септември. Но освен богатата и интересна колекция от картини, изложбата представя и истинската „възможна история” на българското изобразително изкуство, колкото ярко и характерно, толкова и непознато. Това е историята и на един от най-интересните и жизнени български музеи, свързали своята съдба с живота и творчеството на именити български художници. През 1952 г. галерията се отделя от Общинския музей с малка колекция и големи амбиции.
„За съжаление, ние не познаваме българската история на изкуството” – споделя Аделина Филева, директор на СГХГ. – „От години мечтаех да се покаже колекцията на галерията по един различен начин. Липсваше ми една изложба, която да покаже една хронологична колекция. А нашият фонд притежава повече от 8000 произведения, представящи един период от Освобождението на България до сега.”
Зрителите ще си припомнят някои автори, които познават добре, но са представени и творби, които досега не са показвани. За съжаление, пространството на СГХГ е малко, за да се изложи по-голямата част от богатството, което тя притежава, но са показани едни от най-значимите творби. Изложбата ще може да се види до м. март 2013 г., като допълнително всеки месец за посетителите ще се организират и други прояви. Целта е всеки да намери нещо интересно за себе си – независимо от възрастта. СГХГ е единствената българска институция, която притежава такава богата колекция на българско изкуство от края на 19 в. до наши дни.
„Възможната история” на българското изобразително изкуство може да бъде разглеждана от различен аспект, дори да бъде и допълвана... Целта на изложбата е да се представи една колкото достъпна, толкова и достоверна история за това, което се е случвало в българското изкуство от Освобождението до днес...
Още за проектите на Софийската градска художествена галерия ще научим от Аделина Филева – нашият гост в предаването.

събота, 15 септември
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна