Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Век след „Сребърния век”

На авторите от този наистина бляскав период на руската литература, придобил почти митологични черти, e посветен шести брой на списание „Панорама”, специализираното издание на Съюза на преводачите в България, издадени с подкрепата на фонд „Русский мир”. Поезия, проза, мемоари, очертаващи пред съвременния читател свят на идеи и творби, в които е кодирана съдбата на руската литература от разцвета на чистото изкуство на модернизма до постмодернистичния „преговор” на столетието.
Следващият седми брой на списанието също е посветен на руската литература и представя хуморът и сатирата от 20-те и 30-те години на ХХ век. Двата броя на списание "Панорама" са резултат от обединените усилия на едни от най-ярките познавачи и преводачи на тази литература у нас, а предговорите са написани от доц. Ренета Божанкова. По волята на дарителя броевете се разпространяват безплатно, голяма част ще бъдат дарени на филологическите факултети на български университети.
А премиерата на тези два броя по проекта „Гениални клонки на руската литература” ще се състои във вторник, 9 октомври, от 18 часа в Руския център при Столичната библиотека, пл. „Славейков” № 4.
По публикацията работи: Надя Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени