Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Любов и талант” - документален разказ на Пенка Касабова от първо лице за любовта й с Борис Христов и творческия път на гениалния певец

Борис Христов в ролята на Филип ІІ от „Дон Карлос”
Снимка: Архив

Леда Милева реши, че е време да изпълни завета на леля си Пенка Касабова - издаде книгата й със спомени и писма от Борис Христов.
Книгата има необичайна съдба - можеше изобщо да не види бял свят. Авторката Пенка Касабова е жената, насочила изключителния български оперен певец Борис Христов по пътя на музиката. Тя е и негова голяма любов, въпреки, че е с 13 години по-възрастна. Сестрата на поета Гео Милев е видна българска педагожка, първата висшистка със специалност „Предучилищна педагогика” у нас. Завършва образованието си в Америка, а след завръщането си оглавява Американската детска градина и Педагогическия институт. По това време се запознава с Борис Христов.
От този момент нататък пътищата им постоянно се събират и разделят. Една четвърт от всичките 360 страници в книгата са снимки, които разказват за живота на Борис Христов, за приятелите му, за ролите по световните сцени, за срещите му на българска земя, след като вече е получил световно признание, за съпругата му Франка Христов.
Леда Милева съхранява изповедта на своята леля във вид на ръкопис и днес изпълнява завета й: редактира (сестра й Бистра преди години прави първата редакция) и публикува записките на Пенка Касабова и писмата на Борис Христов до нея.

По публикацията работи: Валя Михайлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени