Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Майстори” в Плевен

На 24 октомври Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен представя премиерата на „Майстори” от Рачо Стоянов. Защо се връщаме към вечната тема за съперничеството и любовта – отговорите в „Нашият ден” от режисьора Димо Дешев.

„Майстори” е част от културното ни наследство, защото в пиесата се крият легенди, притчи, част от нещата, с които сме расли и възпитавани. Няма как да не посегнем към нея, както англичаните посягат към Хамлет, а французите към Молиер. В никакъв случай това не е разходка в етнографски музей. Пиесата е написана много модерно. Вътре в нея се пораждат конфликти, в които няма страна, всички са прави.
Драматургията на миналия век и началото на този е именно това – да търсим как да живеем по-човешки живота си. Пиесата поставя нравствени и морални проблеми. Няма да видите шевици и носии, защото това би отвлякло вниманието от самия проблем – мотивите за престъплението.
Ние питаме защо човешкият живот понякога е такъв, защо въпреки правотата на всички страни се налага да бъде извършено престъпление. Пиесата е и философско разсъждение за нравствените проблеми.
В постановката участват актьорите: Александър Димитров, Надя Новоселска, Елица Анева и Адриан Филипов.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени