Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандските клезмер-виртуози Trio C Tot De Derde закриват „Аларма Пънк Джаз №8”

Trio C Tot De Derde в София! (архив на „Аларма”, юли 2004 г.)
Снимка: Цветан Цветанов

Помните ли ги тези момчета? Още когато нямаше „Аларма Пънк Джаз” (през далечната 2004 г.) Керел Ден Хертох (цигулка), Каспар Тера (кларинети) и Куус Летинк (акордеон, хармоника, хармониум, вокали) шестваха из София, Велико Търново и Северозапада с изключителната си музика – колкото директна и танцувална, толкова и добре композирана или аранжирана. Тогава „Аларма”, която още не беше даже „Аларма”, им организира турне със свирения във Второ студио на БНР, на Фолклорния фестивал във Велико Търново, в „Маската” (с Пецко) и в Swingin’ Hall, из софийските улици и т.н. Дори закриха „Берксток” през онази година - акустично, след като токът беше брутално изключен от местните власти и „Уикеда” не успяха да се качат на сцената.

После започнаха да идват почти всяка година - през 2007, на връщане от Индия и Пакистан, направиха убийствен концерт в Червената къща. Участваха и на фестивала на Пейчо Пейчев „Нова градска музика” във „Влайкова”. И оттогава все чакаме да се поосвободят и да дойдат пак. Е, сега е моментът. Вчера кацнаха на летище „София” за серия от концерти в България, първият от които, разбира се, ще е във формата „Аларма Пънк Джаз” в Чешкия център - с пряко предаване на вълните на програма „Христо Ботев”.

Тримата се познават от ранна детска възраст, а двама от тях – Куус и Каспар, свирят заедно от 9-годишни. Имат 4 издадени албума, които често звучат в „Аларма”. Дългата им концертна биография е изключително многожанрова и многоформатна - свирили са на етно-фестивали, на хеви-метъл фестивали, на руско-холандска гей-сватба, на традиционни и нетрадиционни български сватби, на традиционни еврейски сватби, в големи концертни зали, по улици и градинки, в ъндърграунд клубове и културни центрове. Въобще, навсякъде, където можете да си представите. През последните години всеки от тях движи и своите странични проекти – Карел се занимава с класическа музика, Каспар е кларинетист на квази-фолк формацията Ot Azoy от измислената страна Молвания, a Куус понякога свири и с класиците в жанра „Амстердам Клезмер Бенд”. Имат и по-медитативни композиции, повлияни от пакистанската музика, и по-ударни - с корени в ашкеназката традиция, дори две пиеси, посветени на Васко Денев и на Венци Такев, при които имаха възможност да вземат няколко урока през 2007 г. И невероятна авторска музика, композирана от Каспар Тера, някъде на границата между саундтрака на „Амели Пулен”, акустичния превод на електронните игри и неравноделните балкански ритми. Именно с авторските си композиции от последния си засега албум Nitro-Nitro! идват и сега. Въпреки че едва ли ще откажат да изсвирят и някои от старите си хитове.

На закриването на осмия „Аларма Пънк Джаз Фест” ще обявим и кога и къде ще бъдат останалите им концерти в България до 1 ноември.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна