Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира: Камен Кенов

Снимка: Министерство на културата
Сигурна съм, че повечето ни слушатели са имали срещи с хора, които вдъхновяват и ни карат да вярваме, че безвъзмездното правене на добро не е загубена кауза и си струва да бъде последвано. Такава беше и моята среща с Камен Кенов – пианист и преподавател по музика, дарител и филантроп, наследник на стара пловдивска фамилия с голям принос за развитието на музикалното изкуство и култура, който от дълги години живее и работи в Швейцария. През годините успява да дари на музикалните училища в страната музикални инструменти (над 450 пиана) и училищно оборудване – за училищата в Широка лъка, София, Плевен, Русе, Стара Загора; за оркестри, музикални академии и католически църкви.
Запознах се с Камен Кенов на първия концерт от новата поредица „Славянска музикална класика”, която стартира на 9 октомври тази година в зала БИАД на Федерацията на научно – техническите съюзи с концерт на забележителния проф. Атанас Куртев. След концерта и овациите проф. Куртев извика на сцената мъж, на когото искаше да благодари и чието скромно присъствие в залата дотогава беше останало незабелязано. Оказа се, че прекрасният роял, който направи възможно възкресяването на зала БИАД като концертна зала, е дарение от героя на настоящата „История в ефира”. Когато по-късно разговаряхме и попитах г-н Кенов как би искал да го представя, отговорът беше: „Като българин, който се бори да реституира доброто име на България по света.”
Преди да чуете тази история бих искала да отбележа, че в основата й стои един много интересен факт, който ми се струва, че като че ли е останал почти неизвестен досега. След като Фердинанд Сакскобургготски е избран за княз на България, той прави възвание към европейските народи, с което моли всеки, който е млад и има образование и ценз, да дойде в България и да помогне за изграждането на младата държава. Отзовават се около 5 хиляди млади западноевропейци, сред които и френски инженер – бащата на прабабата на Камен Кенов. Той взема на концесия железопътната линия до Вакарел, а с него идва и семейството му, сред което е и 7-годишната прабаба на героя в тази история. Каква е понататъшната съдбата на семейството ще разберете от звуковия файл. Нека в началото на историята да дадем възможност на нашия герой да се представи.
По публикацията работи: Нина Цанева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна