Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоколекция: „Безпътният автобус” – от 15 до 23 ноември от 21.20 часа

Фрагмент от корицата на първото издание на "Безпътният автобус" от Джон Стайнбек, 1947 г.
Снимка: Архив

На четиридесет и две мили от Сан Исидро, на една от големите магистрали север-юг в Калифорния има кръстопът, известен под името Бунтарския ъгъл от кажи-речи, осемдесет години насам. Оттук под прав ъгъл тръгва черен път на запад и върви четиридесет и девет мили, докато се съедини с друга магистрала север-юг, водеща от Сан Франциско до Лос Анджелис и, разбира се, Холивуд. В тази част на щата всеки, който иска да се придвижи от долината към брега, трябва да поеме пътя от Бунтарския ъгъл, който извива през рътлини и през една малка пустиня, през нивя и планини, докато накрая стигне крайбрежната магистрала точно насред градчето Сан Хуан де ла Крус.

Така започва романът на Джон Стайнбек „Безпътният автобус”. Разказва за двудневното пътуване на хора с различен произход и статус в обществото, случайно събрани от обстоятелствата. Пътуването, като всяко пътуване, е движение, което разкрива страховете и стремежите. Стайнбековите герои се страхуват и се стремят към различни неща, но имат обща характеристика – не са доволни от живота си и не виждат начин да го променят.

 

Слушайте от 15 до 23 ноември от 21.20 до 21.30 часа гласовете на героите на Стайнбек, „преведени” в радиоефира от Наум Шопов, Невена Симеонова, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Анета Сотирова, Венета Зюмбюлева, Васил Бъчваров, Жана Стоянович и други.

По публикацията работи: Яна Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна