Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тирол – ски, шоколад, сол и спиращи дъха гледки

Снимка: Архив
Казват, че в Тирол има над 240 алпийски курорта. Толкова много? – Който иска, да ги брои, но едва ли ще му се занимава точно с математика и статистика при вида на чистите, приветливи, уютни и излезли сякаш от приказките градчета и селца. В тях отсъства мегаломанията за многоетажност, макар да има многозвездни хотели, но те се вписват хармонично в гледката наоколо. Алпийски покриви, цветя по терасите и под всеки прозорец, дървени перила, излъскани до блясък табелки за ателиета, магазинчета. Вътре – в хотела, ресторанта, навсякъде – дървени старинни ракли и шкафове, бродирани кокетни перденца по стъклата… Безвремие!... В него достолепно се реят алпийските върхове наоколо.

Туристите, дошли от цял свят, дори най-заклетите скиори, пристигнали заради пистите през зимата, се улавят в изкушението да се задържат повече ниско долу, в някое приятно заведение. Човек може да се любува на планината и от масичката: на чаша дъхав чай или ароматно кафе, прясно изпечен уханен шоколадов сладкиш и – разбира се – сред тиролска музика.

За етнографи и изкуствоведи Тирол е вид култура: тиролски костюми, тиролски легенди, тиролски песни, тиролска кухня, тиролски празници, тиролски отдих… В него има място както за дългите маси с дълги часове песни на дълга бира, така и за дъ-ъ-ълго пиене на… солена вода. От векове тук има солни мини и солена минерална вода, която сега е част от съвременните СПА процедури, дори от градския интериор. В някои селища има изградени водни каскади, които нежно впръскват солена термална вода върху околните хвойнови насаждения. Над алеи и улици се разнася фин аромат на хвойна.
Още за формулата: Тирол – място за целогодишен туризъм, разказва Лиана Узунова.
По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна