Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дуботур”&„Секта” – поредното родно предизвикателство от „Аларма Пънк Джаз” в серията „Звуково изобразяване на града”

„Секта” ще представят някои нови песни от предстоящия си втори албум за пръв път пред публика.
Снимка: личен архив на групата
Довечера, на 21 ноември от 21 ч. в клуб Studio Sounds Like на „Цар Освободител” 8А, по покана на „Аларма Пънк Джаз” една сцена ще си поделят, както вече писахме, софийските банди „Дуботур” и „Секта”. С това събитие радио фестивалът на програма „Христо Ботев” поставя поредното предизвикателство към феновете на „различната“ музика – тази, която не се вписва в обичайните стилови дефиниции.

„Дуботур” е проект, възникнал в резултат от творческите търсения на Симеон Германов – автор на музиката към най-разпространения документален филм за София („София - историята на Европа”) и на най-новата продукция за столицата „Западната порта на Източната Римска империя”, чиято премиера тепърва предстои. Симеон Германов можем да видим да свири и в актуалната напоследък постановка на Здрава Каменова, Борис Георгиев и Владимир Петков „Когато рокът беше млад”. По-познат сред столичните ъндърграунд фенове като „дедо Мони”, Германов си поставя за цел възкресяването на стара музикална мода, дефицитна и непозната на настоящото младо поколение. Жалони са Франк Запа, King Crimson, The Who и филмовата музика, без това да значи сляпо епигонство. Музиката на „Дуботур” има свой самобитен език и стил, незасегнат от „модното“ в момента. Самият Симеон Германов определя себе си като застаряващ ъндърграунд „дедо”, разказващ историите на София, израснал в центъра й, имащ щастието да свири с едни от най-добрите музиканти на София и България. В неговата (и тяхна) музика я има меланхолията на София и иронията на едно закъсняло с половин век „капиталистическо” и „модерно” ежедневие.

„Дуботур” имат чеховско име и свирят в състав: Дедо Мони, Жоро Варамезов („Секта”, Милена), Иво Пешев („Скитникс”, екс-„Писта Машина”), Гого Бакърджиев („Еридан”, „Трейн Стейшън”, екс-„Дейли Нойз Клъб”) – всички са съвременници на Източния блок, когато рокът и всичко западно бяха неразбираеми за официозното и много необходими за младите тогава. Дедо Мони е самотният ветеран с китарата, който броди между наследството на 60-те („Бабас&Дядос”), шаренията на 70-те (арт, прог, хард) и пародията на „комерсиалните” 80's. „Дуботур” е като стар акорден албум от задните дворове през последните години на соца.

„Секта” е последният разтърсващ удар на софийската ъндърграунд сцена. Вплела в себе си наследството на гръндж, траш, сайкъделик и мистицизъм, музиката на групата удря право в слънчевия сплит. Текстовете на Нели Тотева усилват мрачните и дълбоки нюанси в музикалния свят на Жоро Варамезов. Участието на Деян Драгиев-Даката („Паникън Уайаскър”, екс-„Тъмно”, екс-„Уикеда”) и Владислав Петров (екс-„Дуботур” и не на последно място ученик на Робърт Фрип) гарантира перфекционизма на дуото Тотева-Варамезов.

Георги Варамезов е известен сешън-, студиен и концертиращ музикант, владеещ перфектно както барабаните, така и китарата и баса.Неговата биография е изобилна, почти няма известен проект в поп- и рок-средите, в който той да не е взимал участие. Имената на „Подуене Блус Бенд” и „Джанго Зе” са само част от редицата солидни музикални присъствия на Варамезов.

Нели Тотева е професионална певица с широк кръг от интереси. Дипломиран филолог, нейният интерес към мистиката, шаманизма, семиотиката и египетските мистерии гарнират текстовете й не само с полъх на загадъчност, но асемблират тънка поетична и психологическа нишка, която прорязва цялата музика на групата.
Колаборацията на двете групи е нещо, което не бива да се изпуска.

Концертът започва в 21.20, вратите са отворени от 19.00. Концертът ще бъде излъчван от „Аларма Пънк Джаз” по програма „Христо Ботев” на БНР. След ефира Даката и Жоро Варамезов са подготвили като бонус за публиката специално дръм-шоу на два комплекта барабани. А в паузата между „Дуботур” и „Секта” водещите ще обявят всички събития, ефирни или паралелни, от афиша на „Аларма Пънк Джаз” до края на годината, пърото от които е повторното (и ненадейно) гостуване на японеца Куничиро Буено, известен повече като By Haruo, в София утре.

сряда, 21 ноември, от 21,20ч.
По публикацията работи: Елиза Стоева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна