Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Танцът през вековете”: Танцът като терапия и път на развитие

Снимка: Архив
От най-древни времена танцът е начин хората да изразят своите чувства и емоции, тоест той съчетава физическа, психична и естетическа активност. Смята се, че именно танцът е служил за комуникация на нашите предци още преди зараждането на различните езици. Днес той разкрива цялата палитра от човешки емоции - основната задача в танцовата терапия. Свободното движение и импровизация произлиза от спонтанното изразяване и освобождаване на дълбоко пазени у нас чувства. Това е жив език, на който човекът говори чрез образи и алегории.
В танците на различните култури се проектира духовното развитие на всеки народ. Съществуват различни ритуални танци – при лечение на болни, оплакване на мъртви, празнуване на победи или други радостни събития от човешкия живот. В Древен Египет чрез танц изобразявали движението на небесните светила, а римляните танцували в чест на боговете. Индийският танц разказва цяла история на зрителя. Въртящите се дервиши в своя екстатичен танц се стремят към духовно сливане с Бога, отдаване на тишината и молитвата.
Американските коренни церемониални танци са молитва за изцеление или за добра реколта от царевица, дивеч, риба; почит към възрастните или част от церемонията по даряване с име. У нас паневритмията на Петър Дънов представлява танц, в който здравословните ефекти се преплитат със заложени педагогически модели за развитие на човешкото същество и неговото оптимално адаптиране към обществения живот.
Всяко наше емоционално преживяване се изразява в напрежение на някои мускулни групи. На тази тясна връзка е изградена известната биоенергетична теория на телесната терапия на Вилхелм Райх и Александър Лоуен. Танцовата терапия стимулира безсловесното взаимодействие и оттук се отваря пътя за пълноценно личностно самовъзприятие, самоактуализация, увереност в себе си и в междуличностните взаимоотношения. Или метафорично казано - един своеобразен танц на живота в свободен импровизационен стил.
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна