Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„З” - Като зима, като Задар или звук на морски орган

Снимка: БГНЕС

Как си представяте идеалната зимна ваканция на зимен морски бряг? – Ззззз! В топли географски точки - да! Но у нас?! Нали не е шега?
Не е! Дори може да е по-хубаво и незабравимо. Тогава морските ни селища започват да приличат на… себе си!
Несебър, например… Извън сезона той наистина е романтичен, приказно тих и отговаря на образа, запечатан върху многобройните фотокартички, графики и гравюри, предназначени за спомен на туристите.
След като изпрати летовниците, отначало градът изглежда странен без ваканционния си декор: препълнените сергии, тълпите по улиците… Несебър се връща във вълшебството на времето. Град за ценители.
Никой не пречи да направите своя снимка от най-добрия ракурс. Пред вас в пълната си красота се разкриват великолепните зидове и храмове, съхранили достолепието и паметта на някогашна Месемврия. Така го наричали гърците. Преди това бил тракийската Менабрия, т.е. градът на Мена - основател на селището.
Кой ли не го е харесвал за себе си? Римляни, византийци… Налагало се българските войски непрекъснато да го отвоюват и отстояват. По времето на цар Иван Александър се изграждат над 40 църкви! От съвременна гледна точка този факт е достоен за книгата на рекордите Гинес: по онова време градът имал най-много храмове на глава от населението в световен мащаб.
Ако днес туристите от различни континенти идват в Несебър, града от Списъка на ЮНЕСКО, то е тъкмо заради историята и опазената памет, които не са подвластни на сезоните. Това е най-голямото богатство и на съвременните жители. От тях зависи Несебър да не е само лятно курортно приключение за гостите, а целогодишна морска приказка. В нея има място за много легенди и поуки. Предците на сегашен Несебър умеели да бъдат добри финансисти: още през V век пр. н.е. използвали собствени пари. Били изключително предприемчиви. Търгували не само с целия стар свят, но си основали и близка колония, Навлохос, край днешен Обзор, с която да поддържат стабилна икономика. Цялото землище между двете селища превърнали в житница, източник на зърно. Имало за храна. Оставали количества и за търговия. Но не забравяли да изграждат храмове, да развиват занаяти. Днешните жители на Несебър търсят своя формула за успех. Новият Демонстрационен център на занаятите може да бъде един от стълбовете на собствена програма за туризъм в четири сезона, която градът да разработи.
Благодарение на последните богати археологически находки от лято 2012 Ахтопол също преоткрива своите пластове минало и преобръща досегашните стереотипи, че е беден на история. Музеят на котвите и корабоплаването по нашите земи вече очаква любознателни туристи целогодишно.
А Задар? Разположен е на Адриатическо море. Градът, който е преживял и римски, и византийски период, доста напомня за съдбата на българския Несебър, дори с това, че е бил обект на множество завоевания. В бурната му история се вписват още Венеция, Австрия, Унгария, Франция, Италия, Германия.
Постоянните жители на Задар са около 75 000. През лятото, подобно на Несебър, градът набъбва многократно от летовници, привлечени от морето, плажовете, многобройните културни паметници и храмове. Въпреки това, за разлика от българския Несебър, няма статута на град, включен в Списъка на ЮНЕСКО. Но има морски орган - единственият в света! Странната конструкция, създадена през 2005 година от Никола Башич, събира по неповторим начин порива на вятъра, морето и дневната слънчева светлина. Туристи от цял свят идват да слушат звуците на морския орган. Обичайна практика е да поръчват събуждане и такси в полунощ, за да са на брега при морския орган, когато в мрака музиката на природните стихии се облива в потоци светлина, акумулирана през деня от слънцето.
Как морските селища да бъдат привлекателни не само целогодишно, но и денонощно ще научите от предаването на 7 декември 2012 г.

По публикацията работи: Петра Талева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна