Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на книжния ни пазар от днес

Снимка: Архив
„Думите” се нарича сборникът с четири новели от Богдан Русев, авторът на „Ела при мен”, „Къщата” и „Туристът”. Помните го и с един изключителен успех, който пожънаха и предходните му три новели. Определят стила му като смесица от фентъзи и киберпънк, микс между класическа литература и нов вид парти култура. Едно е сигурно, че ни предстои среща с нова литературна провокация. Дали ще се потопим в пространството на минало, настояще и бъдеще, решихме да разберем от самия Богдан Русев. Говореше се, че след трите новели той спира с писането. Година по-късно слухът е опроверган. Ето какво сподели той в „Нашият ден”:
„Този слух аз си го пуснах, защото към онзи момент бях абсолютно убеден в истинността му. Оказа се, че има още новели за написване. Всяка от четирите новели е озаглавено с по една дума и това определя общото заглавие на сборника ми. Казват се съответно: „Племена”, „Духове”, „Бурени” и „Корени”.
Във всяка от тях се разказва за съвсем различни неща. „Бурени” е малък експеримент с три истории заплетени в една, като действието на едната се развива през 1950 г., втората е от 90-те години, а третата ни води в 2050 г.
Героите и местата са различни, объркани млади и на средна възраст хора, които се опитват да си намерят мястото не съвсем успешно. Целта ми в тези новели е хората да започнат да си задават въпроси. И този път наистина обещавам да няма повече такива истории. Имаше идея за заснемането на филм на Розалия Димитрова, но в българското кино всичко се случват много бавно. Нагласяват се някакви неща и някакви пластове и се надявам някой ден да се случи екранизация. Дано все пак се случи във времето, когато ще мога да си изхарча парите за нещо забавно.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна