Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2013 през погледа на икономиста Лъчезар Богданов

Снимка: БГНЕС
Лъчезар Богданов, управляващ партньор в консултантска компания „Индъстри Уоч”, сподели за „Нашият ден”:
„Имаме постигната стабилност за тази година и такива очаквания за следващата година. Въпреки че сме с по-малък дефицит от други страни, не те прави чак отличник. България вече четири години поред има дефицит и това вероятно ще продължи и в 2015 г., поне според заложената макроикономическа рамка. Дефицитът си е винаги дефицит, т.е. харчиш повече, отколкото вкарваш в бюджета. Моята позиция винаги е била, че като цяло всеки бюджет трябва да е балансиран.
Ние говорим за финансова стабилност на фона на ужасно много сбъркани политики в Европа и САЩ. Да, спрямо най-слабите страни сме доста по-добре, а се очертава и нисък дефицит – около 1%, което си е напредък. Трайният дефицит винаги има трайни последсдтвия, но си е една елементарна сметка. Ако не намираш пари да покриеш разликата между приходи и разходи, взимаш заем.
Когато твърде много вземеш на заем, очевидно трудно ще връщаш старите си заеми, което ще отключи спиралата и никой няма да иска да ти дава нови пари.
Това е същото като при домакинствата. Има дълги периоди, в които инвеститорите имат пълно доверие, както е с Гърция. Тя до 2009 г. имаше изключително висок кредитен рейтинг и получаваше финансиране на много ниска лихва. И изведнъж за няколко седмици всичко се обърна с главата надолу.
Това е нуждата от разчистване на дългосрочните проблеми. Всяко правителство и всеки политик си мисли, че няма да се случи точно в неговия мандат лошото, че ще може да вдига пенсиите, да строи магистрали и т.н. и няма да плаща сметката. Решаване на финансовата дисциплина на парче, като преди избори, също може да има своите последици. Правителствата трябва да вземат дългосрочни решения. Преди избори всичко се свежда до политическата отговорност, а в същото време съществува стремеж да останеш на политическата карта. Има една заблуда, която не отчитат хората, непроследили действителните факти. Тя е, че когато правиш някакви по-радикални реформи и си по-дисциплиниран, задължително губиш изборите. Другата заблуда, че това може стане само с популизъм и харчене на пари. Последното десетилетие това не заработи, фактите го показват. Много страни по света са взимали трудни за населението си решения, но въпреки това са преизбирани. Всичко е въпрос на политиците и техните съветници. Хората не са чак толкова глупави и вече разбират, кога им се хвърля прах в очите и кога се правят смислени неща, независимо дали имат незабавен ефект”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна