Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да готвим с песни

Снимка: Архив
Честита нова година – да бъде изпълнена с много светлина и щастие. В първата среща от 2013 година ви предлагаме коопродукция между хумора и музиката, между кулинарията и музикалните вкусови приумици на композитори и певци. Без да бъде в студиото колегата Весел Цанков ще се погрижи за думичките, защото е написал цяла книга със съвети как „Да не бъдем кльощави”. След толкова много празници, а предстоят още много, ние ще ви предложим няколко бих ги нарекла неочаквани рецепти. Да, точно рецепти, при това възпети с музика. Всички рецепти цитирани по-долу могат да бъдат открити във виртуалното пространство, а за музиката ще трябва да изчакате 14.30 в сряда. Та ето и съдържанието на нашите музикални вкусотии, както и рецептурната ни плейлиста.
„Сутрешен десерт” на Кристина Агилера гарниран с рецепта за Шейк за „Добро утро”.
„Бананов сплит” на Джаз Кънекшън и предложение за „Фламбиран банан”.
„Трапезна музика” от Георг Филип Телеман сервирана със супа „Гаспачо” и за разнообразие „Доматена супа” на групата на Марк Беко.
След супата идва основното ядене и за него ще ни разкаже Гнава Ниум, който явно много обича „Мусака”.
Предложение за връщане към детските спомени отправя Вили Казасян с песента си „Детство мое”, рецептата е за „Циганска баница”, а като комплимент от майстор-готвачите е „Левочевски пататник” на Теодосий Спасов.
Освен с доматената супа и гаспачото почитателите на мексиканската кухня ще научат рецепта за „Моркови с текила”, чието приготвяне ще бъде съпроводено от „Песента на мариачи” изпълнена от Антонио Бандерас и напътствията на Пласидо Доминго в „Текила с лимон”.
Прието е текилата да се пие с лимон и сол, въпреки че в Мексико казват не я пият така. Сигурно са и малко българите, които биха предпочели текила пред родната ракийка, а за тази напитка не трябва само лимон и сол, а и салата. Не пропускайте съветите за това как най-добре се прави „Зелена салата”, както и любимата на Роберто Аланя „Плодова салата”.
Още в началото обясних, че и двамата с Весел Цанков сме разчитали на обмена на идеи във виртуалното пространствио. А аз специално попаднах на интересна тенденция – необясним интерес от страна на музикантите към пая. Рецепти за пай колкото искаш, както и доста вкусни музикални забежки, които ще ви предложа: „Черешов пай” на Шаде, „Ябълков пай” на Дестини`с чайлд, „Меден пай” на Креолски джазбенд, „Сладък картофен пай” на Ал Жаро.
Не пропускайте и италианските „Филийки с моцарела”, гарнирани със „Супа Романа” на група „Шрот нах 8”.
За финал ще запазим „Небе от сос” на „Дионисос”, които изказват нестандартното предположение, че когато се виждат облаци в небето, значи Бог си прави пуканки и ги пече на Слънцето.
След всичко, което изброих остана да ви пожелая „Добър апетит” и да ви предложа, ако направите някоя от рецептите и ви хареса да споделитe с нас.

сряда, 2 януари, от 14.30 часа
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от