Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Алексис Вайсенберг

Снимка: БГНЕС
На 8 януари се навършва една година откакто Алексис Вайсенберг напусна нашия свят. Роден е в София на 26 юли 1929 година. Учи пиано първо при майка си, а след това при Панчо Владигеров. До края на живота си запазва чувството на обич и благодарност към учителя и към Родината.
Емигрира с майка си през 1945 година в Йерусалим. Там и по-късно в Джулиард скул усвоява техническите тънкости на школата Лешетицки. Това дава пълна свобода на ръцете и оттам – необятни възможности да осмисля всеки детайл, да твори изкуство, непритесняван от технически проблеми.
През 70-те години във Франция (на която от 50-те години е гражданин) думите „Вайсенберг” и „пианизъм” са почти синоними. Въпреки това той е възприеман двояко от критиката – особено в Америка. Може би една от причините е, че от 50-те е своеобразен контрапункт на порядъка в пианизма, на златния век на Хоровиц, Арау... Наричат го „пианист от огън и лед”. Лед – защото трудно приемат съвършенството, което е невероятно. И защото мнозина съзират студенина в абсолютната концентрация по време на свиренето му, лишено напълно от външна показност.
В предаването ще звучат някои знакови за Вайсенберг творби – Третият клавирен концерт на Рахманинов, Хроматична фантазия и фуга от Бах... Ще чуем и гласа му в едно от малкото интервюта за Радиото, съхранявани в Златния фонд.

вторник, 8 януари, от 19.30 часа
По публикацията работи: Наталия Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна