Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска лекарка посвещава книга на народа на Алжир

Новата книга на д-р Вера Китова „Страници на един посланик в бяло” е посветена на дългогодишната й работата в Алжир в годините след обявяването на независимостта на държавата между 1963 и 1968 година.
Наричат я лекарката на дипломатите. Работи 13 години в Тунис и Алжир, а след това продължава лекарската си мисия в България и до днес.
Обича да пише и рисува за Африка, която остава в сърцето й завинаги. Най-много я впечатляват хората на Алжир с търпението, искреността и вярата в доброто.
Новата й книга е написана на френски и издадена в Париж. Неслучайно изданието беше представено във Френския културен институт от посланика на Франция у нас – Филип Отие. По време на премиерата посланикът на Алжир – Ахмед Батуш чете стихове от книгата на българската лекарка „В страната на жасмина”, която влиза в съкровищницата на тунизийската литература. А професорът от Нов български университет – Анна Кръстева, президент на Асоциацията на носителите на френските академични палми, чийто кавалер е и д-р Китова, беше модератор на културната среща.
Художественото продължение на книгата на д-р Вера Китова е самостоятелната й изложба-живопис „Цветовете на Африка”, която може да разгледаме до 15 януари във Френския културен институт.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени