Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно предаване от зала „България” на концерта на Симфоничния оркестър на БНР, 8 февруари, от 19 часа

Солист Марио Ангелов, пиано.
Снимка: личен архив
В петък, 8-и февруари, на сцената на зала „България” за първи път в България ще прозвучи „Ламентате” от естонския композитор Арво Пярт в изпълнение на радиосимфоничния оркестър с диригент Емил Табаков. Музиката на Пярт създава атмосфера, подобна на църковната. Техниката, която измисля или открива (и на която остава верен до днес), композиторът нарича „тинтинабули” от латинската дума за малко звънче. Той пише:
Открих, че е достатъчно една-единствена нота когато, е красиво изсвирена. Работя само с няколко елемента – с един или два гласа. Композиторът „строи” произведенията си с малко материал, с една тоналност.
Историята на създаването на „Ламентате” ни я разказва самият Пярт:
Когато за първи път видях скулптурата Марсий от Аниш Капур на откриването на изложението през октомври 2002 година в турбинната зала на галерия „Тейт” в Лондон, въздействието й върху мен бе мощно. Първото ми впечатление бе, че аз, като живо същество, стоя пред собственото си тяло и съм мъртъв – като изкривена във времето перспектива – едновременно в бъдещето и в настоящето... В този момент почувствах силно, че не съм готов да умра... Всъщност написах „Ламентатe” не за смъртта, а за живите, които си задават въпроси относно: време – безвремие, крайност – безкрайност.
„Ламентате” е за пиано и оркестър. Пярт използва „най-големия инструмент от инструментите”, който му позволява да създаде „...интимна и топла атмосфера, тя вече не изглежда анонимна или абстрактна”. Солистът на българската премиера на произведението е Марио Ангелов. Той е музикант, способен да проникне в идеята на произведения от различни стилове и епохи. Дългогодишната съвместна работа на Ангелов с Емил Табаков и Симфоничния оркестър на БНР е гаранция за органичната връзка между тях.
Във втората част Дмитрий Шостакович ще бъде представен с неговата Симфония № 11 "1905 година". Произведение, което ни разказва за кървавата революция в Русия.
Тази програма не търси забавлението; тя е за слушателите, които обичат да си задават въпроси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна