Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли България да получи Нобелова награда за спасяването на българските евреи

Снимка: Архив
Идеята е на Соломон Паси, бивш външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България. Тя предвижда ЕС да номинира страната ни за Нобелова награда за мир във връзка със 70-та годишнина от спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.
„Би било напълно безсмислено отсега да спорим, кой точно трябва да бъде удостоен с тази награда като представител на България. Българската православна църква има безспорна роля. Вярвам, че българският патриарх трябва да бъде сред хората, които ще получат тази награда в Осло. Днес всички ние си даваме сметка за подвига на Шиндлер, спасил между 800 и 1000 евреи, заради което той е обявен почти за светец. България, която е спасила 50 хиляди човека, тъне в забрава за това свое действие. 70 години ние не успяхме да наложим, направеното от нас като народ и държава. В различни исторически периоди по различни причини ние не сме успявали да популяризираме този свой принос към хуманизма. През годините след Втората световна война до падането на Берлинската стена причините бяха едни, а през последните години причините са други. Не е просто. Това са комплекс от причини, което издава една национална неспособност да рекламираме собствените си постижения.
Сега, откакто сме член на ЕС, нашите възможности са многократно по-големи и те трябва да бъдат използвани от българските институции за организиране на такава кампания. Получаването на Нобелова награда е въпрос на кампания и то много дълга кампания. За да получи своята награда ЕС, минаха десетки години. Тази награда отваря много широко вратите и за следващи признания. Българската държава може да лобира и пред ЕС като институция, а и пред други важни нобелисти. Нашият министър-председател с нескрита гордост рекламира своето приятелство с Барак Обама или с Шимон Перес, а те и двамата са нобелисти, и всеки един от тях би могъл да направи кампания в полза на България. Около моята идея вече се разшумя, но още няма реакция от управляващите. Може би трябва да узреят за идеята.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени