Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме вече един по-несигурен и по-колеблив премиер

Осми поред министър си отива, пет месеца преди края на мандата на правителството. Как така се оказа, че чак сега Борисов се запознал с проблемите във фонд „Научни изследвания” и толкова бързо разпореди оставката на Сергей Игнатов? Впрочем Сергей Игнатов не веднъж в свои интервюта, дори и в нашето студио преди седмица или две, беше казал, че това е само медиен скандал и не е проблем. Сега му хвръква оставката.
„Прави впечатление, че и двете оставки имат съвсем видимо и ясно показано пред медиите европейско измерение” – констатира Борис Попиванов в „Нашият ден”.
„В единия случай официалната причина, а в другия – забелязаната причина са свързани с ЕС. За Ангел Семерджиев е дългото забавяне на т.нар. трети либерализационен пакет на енергийните услуги в ЕС, за което се стартира наказателна процедура срещу България, след влачене вече от две години. Тоест това не е новина. Явно в този момент се е наложило да се вземат някакви мерки. В случая със Сергей Игнатов, недоволството на учените и протестите на научната общност за случващото се във фонд „Научни изследвания” също не е от вчера. Има поне двегодишна история от оставката на бившия председател на фонда – проф. Емил Хорозов, но едва сега този случай стигна до Брюксел и това предизвика реакцията на Борисов.
Не бива да забравяме общия контекст. Не твърдя, че има някаква директна зависимост, но така или иначе в последните месеци отношенията между София и Брюксел не са в най-добрата си фаза. Критиките, които получаваме са все по-остри, все по-незабавни, не са отлагани за някакви хипотетични моменти в бъдещето, реакцията на всяко наше действие е много бърза. Заплахите спрямо нас стават все по-съществени и тези оставки се вписват в една логика, в която ние трябва да подобряваме своите отношения.
Трябва да се спомене и един друг ракурс – има ли гледище, че уволненията идват предизборно? Прокарва се тезата да гласуваме за Бойко Борисов, защото той не се свени да маха хора, защото е добър политик и се стреми да подобрява работата. Има ли някакъв вид пиар схема в тази действия? Аз мисля, че той не се стреми да маха хора, това е изключение. Това, което силно се харесваше на публиката в началото на този мандат, беше способността на Бойко Борисов, за разлика от неговия предшественик Станишев, когато възникне някакъв проблем без бавене и решително да сменя ръководни фигури. Той трябваше да направи това, когато възникне проблема, а не да бави топката с месеци.
Това, което наблюдаваме през последните месеци, е един по-различен Борисов. Възникват проблеми, на които той дълго време не реагира, вместо да бъде първи със своя интерпретация, по някакъв начин да форматира дневния ред на обществото. Виждаме как той повече от месец не знаеше какво да прави в случая с ВМЗ, Сопот. Той нямаше позиция. Същото се случи с референдума. Той не излезе веднага и дори се скри от своята пресконференция. Имаме вече един по-бавен, по-несигурен, по-колеблив министър-председател. Това се вписва изцяло в това наблюдение, което всички проявят, че няма абсолютно нищо ново и при двете уволнения. Няма новина за хората, а само за министър-председателя.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени