Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог Митра и митреумите

Скалният храм на персийския бог Митра (III-IV в.) се намира край Златоград. От него са останали релефът и аязмото.
Снимка: БГНЕС
Бог Митра е древно божество на народите от източноиранската група. Той е синът на Великата Богиня Майка Земята, ражда се от камъка в свещената пещера, повелител е на времето и е защитник на хората, господар е на живота и смъртта. Едновременно с това той е Великият Бог Баща Слънцето и се нарича Сурван. Почитан е като покровител на договорите и клетвите, всевиждащ защитник на истината, пазител на добитъка, реколтата и водите.

Митреумите - храмовете на Митра се изграждат в естествени пещери (или ги имитират), а в градовете - в подземията под съществуващи сгради. Нямат прозорци, осветяват се с факли. Свещената зала за жертвоприношения е в средата на храма, в далечния й край, в полукръгла ниша в стената се намира олтарът с каменен релеф на Митра, който убива бик. От двете страни на бога стои по един младеж, Каутес и Каутопат, небесните близнаци, Светлината с изправена факла и Мракът с факла, наведена надолу.
През 4 век е имало около 700 митреуми, пръснати от Рим и Британските острови чак до Сирия. По нашите земи светилища на Митра са откривани край Сердика, Стара Загора и Плевен и при родопското село Лъджа.
Повече за бог Митра и митреумите - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени