Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група „Шантала” и ансамбъл „Газал”

Ще слушаме музика от Шотландия, Сърбия, Хаваите, ЮАР, Иран и много други все красиви места, а по желание на слушателите ще звучи музика в изпълнение на Хари Белафонте и Гари Халеамау.
Специален акцент е белгийската група „Шантала”, която изпълнява ирландско-шотландска музика. Нейните членове живеят в Белгия, но са едни от най-добрите в келтската музика. Всички песни са аранжирани от „Шантала” на базата на традиционни мелодии и ритми. В същото време можем да чуем и песни с монголско гърлено пеене или други етномотиви, без обаче музиката им да губи келтските си корени.
Иран ще бъде представен с ансамбъл „Газал”. Създаден е през 1997 г. от индийския изпълнител Шуяат Кан – ситар, и персиеца Кайхан Калхор – каманче. Изследователи на ираноиндийската музика казват, че това е една историческа среща между персийската и индийската музика.
За състава в „Дейли Телеграф” четем, че „…хипнотичния брак между класическата индийска и иранска музика на двама музиканти, вещи познавачи на техните традиционни ладове (…) ражда импровизация, в която няма нищо сухо или академично. Точно обратното – тяхната музика е много лирична, пълна с огън, нежност и напълно достъпна”.

сряда, 27 февруари, от 18.30 часа
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна