Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дария Карапеткова за трети том на „Искам шестица”

„Това са преводи и текстове на възпитаници на магистратската програма „Преводач-редактор” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, каза Дария Карапеткова в „Артефир” и продължи:
„Струва си усилието, защото резултатите са много окуражителни. Щастливи сме, че вече трети том от тази поредица успяхме да доведем до успешен край. Всяка година подборът е много различен, защото участниците се сменят. Това е част от интереса и предизвикателството в работата с тези студенти. А иначе целта ни е да поддържаме едно ниво, което се зададе още в първата книжка и което се стреми да обедини в рамките на едно издание няколкото посоки, в които се работи в тази магистърска програма, няколкото аспекта на обучения. Включени са: философия и критика, превод на художествена литература и писането на критически текстове за книги, филми, клипове.
Като цяло тенденцията потвърждава интереса на студентите към този хуманитаристичен текст на тяхната работа с преподавателите и някои от сътрудничествата са видими на страниците на книжката. Всички езици, с които присъстват и участват студентите на магистърската програма, дължат продукта на „Искам шестица” на една сериозна трудна работа на сътрудничество и обмен между преподаватели и студенти.
Една от целите на изданието е нашите студенти да бъдат забелязани. „Литературен вестник” и нашата поредица „Искам шестица” са едни от малкото издания, които насърчат студентски разработки. Във време на криза това е едно начинание, което е изтикано извън приоритетите. Всъщност сборникът „Искам шестица” е един инвестиционен проект, защото една от целите му е да събуди вниманието и интереса на издателите към тези нови имена в преводаческата и критическата сфера. Не по-малко е инвестиционен и за самите издатели, защото така те могат да получат един букет от представителна извадка от имена, които заслужават внимание, но не са познати на българския читателски пазар. Всяка година програмата събира студенти с най-различни езици. В края на обучението събираме предложенията им и селектираме от тях. Получава се една много шарена палитра, което обогатява идеята ни и интригува читателите”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна