Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Първо студио на БНР: „Пролет в неравноделни ритми”, вторник, 12 март от 19.30 часа

Концерт на Евелина Елизарова, сопран (вляво на снимката), и Росица Павлова-Инджева, мецосопран.
Снимка: Мартин Кърнолски

„Класика в звук... със стил” е проект за класическата красота на камерната музика, мъничко разкош в тичащото ни ежедневие: ефектна комбинацията от силно артистично присъствие на млади български музиканти, шедьоври на класическата музика и изящни миниатюри в багри на сцената. Проектът претворява във всяко събитие от програмите си идеите ни за алтернатива на типичното в момента представяне на класическата музика у нас. Защото вярваме, че има безброй атрактивни и ефективни начини нови хора да открият за себе си тази красива музика и да се превърнат в нейни почитатели през 21 век.

В програмата:
• Добри Христов - „Девойче”
• Добри Христов - „Луковитски моми”
Изпълнява Евелина Елизарова (сопран)

• Димитър Петков - „Сон ми дойде”
• Димитър Петков - „Месечинко лю, грейливке”
Изпълнява Росица Павлова-Инджева (мецосопран)

• Любомир Пипков - „Нани ми, нани, Дамянчо”
• Панчо Владигеров - „Цъфнало и бяло кокиче”
Изпълнява Евелина Елизарова (сопран)

• Тодор Попов - „От мен ти изим, юначе”
• Тодор Попов - „Карай ма, майчинко”
Изпълнява Росица Павлова-Инджева (мецосопран)

• Марин Големинов - „Плакало ми мойто либе”
Изпълнява Евелина Елизарова (сопран)
• Панчо Владигеров - „Чудила се мила мама”
Изпълняват Евелина Елизарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран)

• Добри Христов - „Хайде коня яхам”
Изпълнява Росица Павлова – Инджева (мецосопран)

На рояла: Бисер Генев

Евелина Елизарова

Евелина Елизарова (сопран) е завършила Руска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е дипломант в Нов български университет към департамент „Музикално-сценични изкуства” със специалност „Класическо пеене” в класа на Калуди Калудов. Дебютира в ролята на Памина в операта „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт на сцената на Русенската опера. Участва в майсторските класове на Калуди Калудов, Юлия Винер-Ченишева и проф. Дейвид Лутц за австрийска камерна музика. В репертоара й влизат Графиня Розина (Моцарт, „Сватбата на Фигаро”), Първа дама (Моцарт, „Вълшебната флейта”), Лизхен (Бах, „Кафе кантата”), Мюзета (Пучини,”Бохеми”), Лиу ( Пучини „Турандот”), изпълнител е и на песни и романси. Представя се на сцените и концертните подиуми в София, Русе, Стара Загора, в Австрия и Испания.
От 2012 г. Евелина Елизарова е в състава на хора на Софийската опера и балет. Тя се присъедини към проекта „Класика в звук... със стил” в края на 2011 г. в първия концерт от програмата „Ехо от неравноделни ритми”. Участва и в съвместния некомерсиален проект на проекта с регионална станция Радио Стара Загора на БНР с двоен аудио диск на българската ни програма, вдъхновена от екзотичните ритми на древния български фолклор и ехото им в творчеството на най-големите български композитори.

Росица Павлова-Инджева

Росица Павлова-Инджева (мецосопран) завършва СМУ „Любомир Пипков” в класа по пеене на Милка Ганева и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Специализира в Академията „Борис Христов” в Рим при Анита Черкуети. През 1998 дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Хензел в „Хензел и Гретел” от Хумпердинк. Репертоарът й включва роли в Моцартовите „Сватбата на Фигаро” и „Така правят всички”, „Фауст” и „Ромео и Жулиета” на Гуно, „Хофманови разкази” - Офенбах, „Амадиджи” - Хендел, „Лейди Макбет от Мценска губерня” - Шостакович, „Хитрата лисичка” - Яначек и други. Участва в концерти и записи на произведения от класически и съвременни композитори с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР и Софийска филхармония, има самостоятелни концерти в рамките на различни международни музикални фестивали в Европа.
От 2012 г. Росица Павлова-Инджева е в състава на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”. Певицата е част от екипа на „Класика в звук... със стил” още от 2011 г. във френската програма „Лунна светлина”, българската „Ехо от неравноделни ритми” и фотопрограмата ни „Цветен портрет на звук”.  

Бисер Генев (пиано) учи в Национална музикална академия „Любомир Пипков” и в ДМА „Панчо Владигеров”. По време на следването си работи като артистичен секретар и музикален съветник във фондацията на Августин Пейчинов в Ню Йорк, САЩ. Специализира в частната музикална академия „Каяле” в Швейцария, където работи с известната холандска пианистка Ингрид Хогендорпф. В годините на обучението си Бисер Генев участва в клавирни рецитали, камерни концерти, в интегрални изпълнения от творчеството на Лист, Шуберт, Равел, Рахманинов, Скрябин, Бетовен. От 2000 г. работи с камерен хор „Мадригал” с диригент проф. Стоян Кралев. Концертира с хора в Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Люксембург, Турция и Южна Корея. От 2005 Бисер Генев е корепетитор на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, а репертоарът му включва всички основни произведения за хорови ансамбли в световната класическа музика. Сред прочутите музиканти, с които работи, са: Генадий Рождественски, Юрий Темирканов, Алексей Корниенко, Микола Дядюра, Михаил Ангелов, Урош Лайовиц, Леополд Хагер.
През 2009 участва в концерта на световно известния швейцарски саксофонист Даниел Шнидер под диригентството на Илия Михайлов в зала „България”.

Дами и господа, за нас е удоволствие да ви поканим на четвъртата фотоизложба от програмата „Цветен портрет на звук” на „Класика в звук... със стил”. Нашият четвърти експеримент да уловим звука на концертите ни в дигитални багри и изящни картини е вдъхновен от българската програма на проекта ни „Ехо от неравноделни ритми”.
Експозицията ще бъде представена във фоайето пред Първо студио на БНР на 12 март от 19.30 часа

Фотограф: Мартин Кърнолски
Със специалното участие на художника Румен Статков

Фотографът Мартин Кърнолски

Мартин Кърнолски е музикант, възпитаник на Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”. Завършва и маркетинг в УНСС. Макар да не е познат лично на широката публика у нас, проектите, продуцирани или организирани от него са достатъчно популярни: музикалният фестивал „НеоАртЗона” през 2004 и 2005 в Бургас, „АртЗона” 2006 в Стара Загора, Лауреатски дни „Катя Попова” 2012 в Плевен и други. Консултира редица наши и чужди конкурси за популярни изпълнители. Познат извън страната ни и като Мартин Mr. Festival Кърнолски, той представя български изпълнители на телевизионна публика на три континента пред аудитория, която надхвърля един милиард зрители. Създава собствена методика за обучение по „Сценично поведение и разкрепостяване на сцена” и в последните 3-4 години преподава в майсторски класове предимно в чужбина при огромен интерес.
Още от създаването на проекта „Класика в звук... със стил” през февруари 2011 г. Мартин Кърнолски е част от екипа, но под неочакван за мнозина ъгъл: като официален фотограф - едно хоби, в което той постепенно се превръща в блестящ професионалист. Изложбата в БНР е четвъртата му фото експозиция (втора съвместна с художника Румен Статков) в програмата „Цветен портрет на звук” на „Класика в звук... със стил”.

Художникът Румен Статков

Румен Статков е един от най-известните български художници – създател на многобройни живописни платна, графики, рисунки и шаржове, в които се оглеждат емоциите му и заобикалящата ни бурна българска реалност. Негови творения са притежание на частни колекционери, галерии и институции в различни страни по света. Има над 80 самостоятелни изложби у нас, в Португалия, Франция, Русия... Една от най-интересните части от творчеството му е в картини, рисувани на живо по време на концерти или на фона на емблематични изпълнения на световно известни произведения, и на велики български музиканти. Художникът е известен и със задълбочения си интерес към българските шевици и прабългарските символи. От юни 2011 г. насам Румен Статков участва в две от програмите на „Класика в звук... със стил”: „Лунна светлина” и „Ехо от неравноделни ритми”. Така постепенно заедно създаваме уникална колекция от скици и рисунки с мигове от концертите и спектаклите ни. Част от сътвореното в картини на Румен Статков и снимки на фотографа на проекта ни Мартин Кърнолски бе представено и в специалната изложба „Ехо от неравноделен миг” в Музикалния център „Борис Христов” през юни 2012 (фотопрограмата „Цветен портрет на звук”).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна