Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Разбивачът на сърца” или „Дон Жуан от Сохо” на Патрик Марбър на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов”

Сцена от спектакъла.
Снимка: Сатиричен театър

Когато разбрах, че проф. Здравко Митков се е захванал със съвременен вариант на пиесата Дон Жуан, под заглавието „Дон Жуан от Сохо” или „Разбивачът на сърца”, да ви кажа малко се поуплаших. Изпитах недоверие след толкова упражнения напоследък върху класическата драматургия под обичайния надслов „По Шекспир” или „По... еди кого си....”, че влязох в салона на Сатиричния театър с абсолютно предубеждение. При това в главната роля с абсолютен дебютант - все още незавършил студент, третокурсник от класа на професора - Михаил Сървански.
Надявах се все пак на автора, Патрик Марбър - един от популярните в последните години драматурзи и сценаристи. Негов е текстът на „Мисията Невъзможна 2”, един от филмите за Джеймс Бонд, пиесата му „Отблизо”, която продължава да се играе в театър „Възраждане” е с брилянтен текст.
Когато започна спектакълът, с огромна изненада разбрах, че Марбър всъщност е взел голяма част от класическия текст и ситуациите на Молиеровия „Дон Жуан”, като е вмъкнал авторски реплики и ремарки, и по този начин буквално е приземил в днешния ден ситуационната комедия от 1665 г. Получило се е невероятно добро драматургично произведение.
Тук е мястото да добавя, че режисурата на проф. Здравко Митков е изключително „четлива” - има такъв термин „добре разчетено” представление. Знаците, за които той говори в интервюто, са ясни и логично изведени.
И - да не забравяме, че става дума за Сатиричния театър - публиката ще гледа едно невероятно забавно представление, ще се смее от сърце, но и сериозните моменти в спектакъла отчетливо звънят.
Ярка, красива сценография и чисти образи. Има ги всичките герои на Молиер, но второстепенните са само щрихирани, те са като фон за изявата на основните. И тук е време за кажа нещо за артистите. Ще видим един многообещаващ Дон - така се казва героят, младият Сървански се справя професионално, един отличен слуга - Тони Минасян, и един невероятен баща - Калин Сърменов.            
Докато гледах спектакъла неволно го сравнявах с познатото – много успешно вече дълги години – представление на Сашо Морфов в Народния театър и трябва да ви кажа, че ще видите не по-лошо, точно толкова мащабно и въздействащо представление. И малката роля на бащата в познатите досега варианти, тук е превърната в огромна роля от изпълнението на Калин Сърменов.
И така, премиерата е на 11-и март от 19.30 часа, знаете, че в Сатирата вече черпят с питие и сладки по време на антракта...

По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна